Veelgestelde vragen
Algemeen
Wat is Jeugd Rode Kruis?
Jeugd Rode Kruis - kortweg JRK - is een jeugdbeweging verbonden aan het Rode Kruis. We vormen samen met de andere disciplines, de hulpdienst (bekend van hun EHBO-stand op grote evenementen), de vorming (waarbij je een EHBO-attest kunt behalen), de sociale hulpverlening en de bloedinzamelingen, het Rode Kruis.
Jeugd Rode Kruis is een door Vlaanderen erkende jeugdbeweging, die hoofdzakelijk hetzelfde doel heeft als elke andere jeugdbeweging: kinderen een toffe tijd bezorgen. Net zoals andere jeugdbewegingen leggen wij bij het JRK onze eigen accenten, in lijn met de waarden van het Rode Kruis. Iedereen is welkom, elk kind heeft recht op een zorgeloze jeugd én we letten erop dat niemand achterblijft.
Wat doet JRK?
Wij organiseren in grote lijnen drie soorten activiteiten:
- Laagdrempelige jeugdbeweging activiteiten doorheen het jaar
- Een paasweekend en een zomerkamp
- EHBO op kindermaat
Alle staan los van elkaar: je kiest volledig zelf waar jij naartoe wilt komen.
Voor wie is JRK?
Jeugd Rode Kruis is er voor alle kinderen. Het maakt niet uit van waar je bent of wat je lievelingseten is, iedereen is welkom bij ons. De ondergrens is vastgelegd op het jaar waarin je 6 wordt. Bijvoorbeeld: voor het werkjaar 2023-2024 zijn kinderen vanaf geboortejaar 2018 welkom.Vanaf het werkjaar waarin je 16 wordt, heb je de mogelijkheid om leiding te worden.
10 redenen om te kiezen voor JRK
Gratis activiteiten: geen lidgeld, geen verplichting om te komen
De meeste van onze activiteiten zijn gratis. Je betaalt geen lidgeld om je bij ons in te schrijven. Je moet zelfs niet laten weten of je komt, en het is helemaal niet erg als je een activiteit mist. Geen verplicht uniform, geen verplichte startdatum, … Alles om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Volledige vrijheid, aan jou de keuze!
Voor iedereen
Jeugd Rode Kruis is er voor alle kinderen. Het maakt niet uit van waar je bent of wat je lievelingseten is, iedereen is welkom bij ons.
Leren helpen
Wil je je kind graag spelenderwijs de basistechnieken van EHBO laten leren, zoals de 112 bellen of een wonde verzorgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, alles wordt afgestemd op kindermaat!
Nieuwe vrienden maken
Samen spelen, dat schept een band. Aan kampvuren worden vriendschappen gesmeed. Kom je naar het JRK, dan ben je zeker dat je vriendenkring uitgebreid zal worden.
Je energie kwijtraken
Kinderen zitten al een hele week neer op de schoolbanken, dan is de activiteit van JRK op zaterdag de ideale manier om je energie kwijt te raken!
Van je gsm-verslaving afraken
Het is een cliché, maar de schermtijd van de jeugd neemt alsmaar toe. Op het JRK kiezen wij voluit voor schermloze herinneringen. Een gsm is iets dat op een activiteit enkel maar kapot kan gaan en je best thuis laat.
Geen verplicht uniform
Het dragen van een uniform is niet verplicht bij ons. Je mag gewoon in je alledaagse kleren naar het JRK komen. We bieden wel de mogelijkheid, zonder enige verplichting, om een T-shirt, sjaaltje of sweater te kopen tegen een democratische prijs voor wie dat wil.
Herinneringen maken voor het leven
Als je als ouder zelf in een jeugdbeweging hebt gezeten, kun je het wellicht beamen. De tijd in de jeugdbeweging staat volledig in het teken van zorgeloos ravotten met vrienden: de ideale cocktail om je dat jaren later nog te herinneren.
Unieke jeugdbeweging met aandacht voor elk kind
Het JRK is geen jeugdbeweging zoals alle andere. We letten erop dat niemand achterop hinkt en iedereen mee is. Want elk kind heeft recht op een zorgeloze jeugd.
Avontuur beleven
Bij het JRK beleef je waaier aan avonturen die je nergens anders kunt beleven. Van eindeloos je weg zoeken door bossen, je verkleden om onherkenbaar voorbij de leiders te sluipen naar de schat of je hoogtevrees te testen op een uitdagend hoogteparcours: bij JRK kan het allemaal!
Spreekbeurt
Wil je je klasgenoten graag iets vertellen over (Jeugd) Rode Kruis? Gebruik dan de spreekbeurtset die Jeugd Rode Kruis speciaal voor jou heeft ontwikkeld!
Maak kennis met Raf, de Rode Kruisgiraf. Kruip op zijn rug en laat je leiden door de wereld van het Rode Kruis. Raf vertelt je alles wat je wil weten over het ontstaan van het Rode Kruis, de werking, het symbool en uiteraard ook over Jeugd Rode Kruis.
In het tweede deel geeft hij je heel wat leuke spreekbeurttips. Een Powerpointsjabloon, foto's, spelen en knipsels maken van jouw spreekbeurt een pareltje!
Activiteiten
Langs waar communiceren jullie over de nieuwe activiteiten?
Twee keer per jaar mailen we een nieuwsbrief waarin al onze activiteiten staan, de ‘JRKameel’. Op jrkbrugge.be kan je deze ook steeds raadplegen.
Alle praktische informatie communiceren we via mail. Wil je opgenomen worden in de mailing?
Meld je hier aan!
Wil je alle data van de activiteiten in één oogopslag zien? Op de omslagfoto van onze facebookpagina staat een handig overzicht.
Waar gaan jullie activiteiten door?
De meeste van onze activiteiten gaan door in ons lokaal, in Sint-Pieters. Het adres is: Kleine Monnikenwerve 10, 8000 Brugge. Soms spelen we activiteiten op locatie, zoals een stadsspel in Brugge, dan laten we dat op voorhand weten.
Hoe vaak is er activiteit?
Om de 2 à 3 weken proberen we een activiteit op zaterdagnamiddag te organiseren. De exacte planning verschilt van jaar tot jaar.
Hoe lang duurt een typische activiteit op zaterdag?
We beginnen de zaterdag om 14u en om 17u kun je je kind terug komen ophalen.
Wie zijn de leiders?
Onze leidingsploeg bestaat uit enthousiaste leiders die elk een attest in het jeugdwerk behaalden om kinderen en jongeren optimaal te kunnen begeleiden, spellen te bedenken, weten hoe te handelen in specifieke situaties.
Wat doen we tijdens onze activiteiten?
In één woord: spelen! Net zoals in elke andere jeugdbeweging ravotten we ons te pletter, lossen we samen mysteries op of zoeken we samen naar een verborgen schat. Vrees zeker niet voor een berg vuile was na elke activiteit, in de regel worden kinderen quasi nooit vuil, al is een plek van het gras niet uitgesloten.
Speelt iedereen samen? Of werken jullie met leeftijdsgroepen?
Om de spellen uitdagend te houden voor alle leeftijden, delen we de groepen doorgaans op in drie subgroepen op leeftijd: 6-9 jaar, 10-12 jaar en 13-16 jaar. We spelen ook spelletjes met de hele groep samen.
Kamp en JRK-weekend
Wanneer vallen het kamp en weekend?
Het zomerkamp valt elk jaar rond de tweede en derde week van augustus en duurt 7 dagen. Bijvoorbeeld: In het jaar 2023 liep ons kamp van 11 tot 17 augustus.
Het weekend is doorgaans het eerste of tweede weekend van de paasvakantie. Het JRK- weekend duurt van vrijdagavond tot zondagnamiddag.
Bijvoorbeeld: In het jaar 2023 liep ons weekend van 31 maart tot 2 april
Waar gaan het kamp en weekend door?
Elk jaar zoeken we een andere kamplocatie op binnen Vlaanderen. De afgelopen jaren kwamen we zo al in elke provincie wel eens terecht: soms blijven we dichtbij in West-Vlaanderen, andere keren zoeken we de bossen van Limburg op.
Een typische kampdag
08u00 De leiding maakt het kamphuis wakker
08u30 We beginnen de dag met de kampdans en een stevig ontbijt.
09u30 Genieten van het kamptoneel.
09u45 We spelen een spel!
10u45 We eten tussendoor een vers stuk fruit en spelen volop verder.
12u15 Kampdans + middagmaal.
13u15 Vrij spel: een momentje om vrijuit te spelen en te ravotten.
13u30 Op het warmste moment van de dag zoeken we wat verkoeling in de schaduw voor een dutje.
14u00 De leiding tovert een geweldig spel tevoorschijn in de namiddag.
16u00 Tijd voor een vieruurtje, en we spelen door!
17u45 We smijten de benen nog eens los op de kampdans.
18u00 De kookploeg maakt een avondmaal om duimen en vingers van af te likken!
18u45 Het hele veld rondcrossen of lekker chillen tijdens het vrij spel? Alles kan!
19u00 Tijd voor kamptoneel!
19u15 Om de dag af te sluiten heeft de leiding opnieuw een fantastisch spel in petto.
20u15 Bedtijd voor de Spatjes.
21u00 De Spuitjes vertrekken naar dromenland.
21u45 De Spetters kruipen onder de wol.
Wat kost een weekend of kamp?
We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden. Om u een referentie te geven: anno 2023 kostte het zomerkamp voor een kind 130 euro. Dat bedrag is bovendien fiscaal aftrekbaar.
EHBO
Wanneer gaan de volgende EHBO-cursussen door?
Er zijn geen vaste jaarlijkse cursusdata. Elk jaar trachten we een- tot tweemaal per jaar een initiatie van één of meerdere sessies te organiseren. De exacte data krijg je in de nieuwsbrief.
We geven ook EHBO-initiaties in scholen en groepen.
Waar gaan de EHBO-cursussen door?
De cursussen gaan door in ons lokaal, aan de Kleine Monnikenwerve 10, 8000 Brugge, of ter plaatse in jouw school of organisatie.
Voor wie is de cursus bedoeld?
Er zijn cursussen voor alle leeftijden. Om de informatie relevant en aangepast te kunnen overbrengen werken we met een leeftijdsgrens per cursus, die wordt meegedeeld wanneer de data van de volgende cursus in de nieuwsbrief verschijnt.
Volg onze avonturen op:
Facebook — Instagram — TikTok
✉️ Jeugd@brugge.rodekruis.be
Adres: Kleine Monnikenwerve 10, 8000 Brugge
GSM: 0475 79 08 94 - (enkel bellen)