informatie over A.E.D.

 

 

Met een Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED, kan je levens redden. In De Panne vind je 6 AED-toestellen op verschillende locaties.

Zo werkt een AED

Dagelijks krijgen 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, slechts 7% overleeft dit. Nochtans is de kans op overleven 70% wanneer het slachtoffer in de eerste 3 à 4 minuten kan worden gereanimeerd. Een Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED, biedt hier een oplossing. Het toestel analyseert zelf het hartritme van een slachtoffer en geeft daarna (indien nodig) automatisch één of meerdere elektrische schokken aan het hart. De enige handelingen die je als gebruiker moet doen is de defibrillator openen en de elektroden op de borstkas van het slachtoffer kleven. Gedurende het ganse reanimatieproces word je begeleid via auditieve en visuele instructies. Enkel bij een hartfalen wordt een schokopdracht gegeven. Een schok toedienen aan iemand die geen hartstilstand heeft, is dan ook niet mogelijk. Bij elke AED is ook een reanimatiekit toegevoegd, bestaande uit onder andere een schaar, ontsmettingsmiddel, handschoenen...

 

Het louter gebruiken van een AED vervangt de gewone reanimatie niet. Bij eerste hulp blijven beademing en hartmassage noodzakelijk, naast het gebruik van een defibrillator.

 

6 toestellen

In De Panne vind je 6 AED- toestellen op volgende locaties: het gemeentehuis, De Boare, de loodsen ter hoogte van de rampe aan het strand, het station in Adinkerke, Den Hert en sporthal Den Oosthoek.

 

Verwittig steeds 112