Eerste Hulp op evenementen
Pech of het noodlot kan altijd en overal toeslaan, zeker op een plaats waar veel mensen samenkomen. Snel hulp krijgen kan dan levens redden. Daarom vind je ons als Rode Kruis terug op grote evenementen, concerten, sportwedstrijden of andere activiteiten waar veel mensen bij elkaar komen. Onze ervaren en goed opgeleide hulpverleners garanderen een kwaliteitsvolle hulpverlening, en zorgen ervoor dat u zich niet bezig hoeft te houden met Eerstehulpverlening op uw evenement.
Kunnen we je helpen?
Je kan op ons beroep doen voor een preventieve hulpactie. Onze ervaren en goed opgeleide hulpverleners bieden een hulpverlening op maat van je evenement, gebaseerd op jarenlange expertise en wetenschappelijke richtlijnen. Bij elke hulpactie brengen we een AED-toestel (automatische externe defibrillator) mee en zorgen wij voor een passend opgestelde hulppost
Contacteer ons op
hulpdienst@geel-meerhout.rodekruis.be
Hulppost opzetten
Je hebt ons beslist al eens gezien op een sportwedstrijd, een muziekfestival, paardenrace, ... Op verzoek van een organisator kunnen de hulpdienstvrijwilligers van onze afdeling aanwezig zijn op evenementen, waar het risico bestaat dat mensen (medische) verzorging nodig hebben. Bij elke hulpactie brengen we een AED-toestel en medisch eerste hulp materiaal met ons mee.
Onze vrijwilligers staan op zulke evenementen altijd paraat om iemand te helpen die zich onwel voelt, pijnlijke blaren heeft, gevallen is of zwaardere letsels heeft opgelopen.
Hoe aanvragen?
Organiseer je zelf een evenement, concert, wedstrijd, ... waar een grote toeloop van mensen wordt verwacht? Dan kun je voor een eerstehulppost een beroep doen op onze afdeling.
Vraag minstens zes weken voordat het evenement plaatsvindt een eerstehulppost aan. Hoe vroeger de aanvraag binnen is, hoe beter we ons kunnen voorbereiden. Een kleine moeite dus om tijdig je aanvraag in te dienen.
Het aanvraagformulier vind je hieronder. Op basis hiervan krijgen we een goed zicht op de aard van het evenement. Dit formulier mag je doormailen naar hulpdienst@geel-meerhout.rodekruis.be, er neemt spoedig iemand contact met u op.
Hoe het verder gaat
Hierna voeren we een risicoanalyse uit om te bepalen welke middelen we zullen inzetten voor de hulpverlening op jouw evenement. Als dit gebeurd is, ontvang je een samenwerkingsvoorstel. Hierin vind je een overzicht van de noodzakelijke middelen, de prijsopgave, de algemene contractvoorwaarden en de eventuele bijkomende voorwaarden waaraan jij als organisator moet voldoen.
Als deze overeenkomst definitief en ondertekend is, begint de concrete voorbereiding. Op de dag zelf staan we paraat met de overeengekomen middelen.
Enkel een tegemoetkoming voor het materiaal
Onze vrijwilligers staan hun uren gratis af, wel moeten we iedere keer nieuw verzorgingsmateriaal en van tijd tot tijd ook nieuwe tenten of ander logistiek materiaal aankopen. Dat kost geld. Daarom vragen we een tegemoetkoming voor het materiaal.
Hulpdienstvrijwilliger worden?
Het hele jaar door, en met name in de zomermaanden, is onze afdeling druk bezig met het draaien van preventieve hulpacties in Geel, Meerhout en in samenwerking met andere afdelingen overal in de provincie!
Dit is alleen maar mogelijk met een groep gedreven en gemotiveerde vrijwilligers.
Heb jij interesse om ook hulp te verlenen op grote en kleine evenementen? Laat het ons weten!
We zorgen ervoor dat jij een goede opleiding krijgt en nemen je mee op pad; we verwelkomen je graag in onze Rode Kruis-familie.
Ons Hulpdienst-team
Het team binnen onze Hulpdienst gaat van jong naar oud, iedereen is welkom.
Het diverse team maakt het leuk om op pad te gaan en naar de preventieve acties te komen; we hebben een van de jongste afdelingen binnen onze provincie, waar we heel trots op zijn! Zo zorgen wij ervoor dat we een dynamisch team hebben dat kan blijven leren van elkaar.
Hulpdienst-opleidingen
Om vrijwilliger te worden binnen onze Hulpdienst hoef je (nog) niet gestudeerd te hebben.
De meeste nieuwe vrijwilligers komen binnen via Vorming; je volgt een opleiding Eerste Hulp en Helper. Hierna kan je meegaan met de Hulpdienst als basis-hulpverlener, je kan dan meekijken en proeven van de Hulpdienst-sfeer.
Nadien volg je de opleiding Eerstehulpverlener en behaal je de eerste Hulpdienst-bekwaamheid. Vanaf nu kan je mee op preventieve hulpacties!
Wil je graag nog meer leren? Ga dan de vervolgopleiding volgen tot Eventhulpverlener.
Uiteraard nemen wij als afdeling alle opleidingskosten voor onze rekening.