De meest gestelde vragen over brugvrijwilligers
Gebeurt de begeleiding op vaste uren / dagen in de week?
Er wordt verwacht van een brugvrijwilliger om gemiddeld 1 uur per week begeleiding te geven. De vaste dag en het tijdstip wordt bepaald in samenspraak met de verschillende partijen.
Kan ik zelf kiezen in welke school ik een kind begeleid?
Je kan dus niet zelf kiezen in welke school je terechtkomt, maar je kan wel aangeven in welke buurt je het liefst werkzaam bent zodat we een dichtbijzijnde school kunnen vinden die je hulp kan gebruiken.
Tot welke leeftijdscategorie behoren de kinderen?
De doelgroep voor dit initiatief zijn maatschappelijk kwetsbare kinderen van de lagere school.
Wat voor begeleiding wordt er verwacht?
De voornaamste begeleiding bij kinderen in de lagere school is voor zaken zoals rekenen, lezen, schrijven enz. Je begeleiding kan in de klas plaatsvinden of na de les, bij het kind thuis. Hier kan je begeleiding bieden bij het maken van huiswerk of extra oefeningen. Daarnaast staat het je vrij om ook andere educatieve spelletjes aan te leren, een bezoekje naar de bibliotheek te plannen enz.
Kan een vrijwilliger dit doen als deel van de opleiding?
Ja absoluut, gelieve dit aan te geven wanneer je jezelf opgeeft als vrijwilliger.
Ik wil een kind begeleiden maar vrees dat ik het hem/haar niet op de correcte manier zal kunnen aanleren. Krijg ik hierin begeleiding?
Op elke school die deelneemt aan dit project is er een professionele brugfiguur werkzaam die zich ontfermt over de geselecteerde kinderen maar ook over de Brugvrijwilligers van het Rode Kruis. Op deze manier sta je in nauw contact met de school en krijg je ook de juiste instructies over hoe je de kinderen zaken kunt aanleren via de professionele brugfiguur of de lesgever.
Welke regio's omvat dit project?
Doorheen België zijn er projecten om kinderen te begeleiden met hun huiswerk.
Met Rode Kruis-Gent focussen wij ons op alle regio's waar we zelf actief zijn als vereniging: Gent en omstreken
Heb ik als brugfigurenvrijwilliger een pedagogisch diploma nodig?
Nee, je hoeft niet in het bezit te zijn van een pedagogisch diploma. Bij twijfel over hoe je een kindje het beste begeleid kan je terecht bij de professionele brugfiguur op de school of bij de lesgever.
Wordt de studiebegeleiding ook online gegeven?
De bedoeling is om de leerlingen te begeleiden - op school of bij hen thuis - en naast hen te zitten om ondersteuning te bieden. Indien dit niet langer mogelijk zou zijn door de coronamaatregelen dan wordt bekeken hoe er online ondersteuning kan gegeven worden. Bovendien zullen we de vrijwilligers met voldoende informatie voorzien om veilig te werk te gaan.
Worden er ook kinderen begeleid uit het buitengewoon onderwijs?
Nee, stad Gent voorziet geen brugfiguren in scholen met het buitengewoon onderwijs
Kan ik mijn eigen kinderen opgeven om begeleiding te krijgen voor hun schoolwerk?
Dit dient steeds via de desbetreffende school aangevraagd te worden. stad Gent heeft voor verschillende scholen een samenwerkingsverband opgezet met professionele brugfiguren. Indien de school hier onderdeel van uitmaakt dan komt jouw kind hiervoor in aanmerking.
Keer terug naar de overzichtspagina over brugvrijwilligers.