Stijging in CO-vergiftigingen – Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt levensreddende eerste hulp
Nu de winter Vlaanderen verder in zijn greep houdt, neemt het aantal koolstofmonoxidevergiftigingen (CO-vergiftigingen) toe. In januari alleen werden al tientallen personen getroffen, waaronder recente gevallen in Laken, Deurne en Merksem. Rode Kruis-Vlaanderen doet daarom vandaag een dringende oproep: “Wees voorbereid op een CO-vergiftiging. Het kennen van de juiste eerste-hulpstappen kan levens redden.”
Wat is een CO-vergiftiging?
Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos en levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas, olie of hout. Een slecht werkende verwarmingsinstallatie of onvoldoende ventilatie kan leiden tot gevaarlijke CO-concentraties. CO bindt zich sterker aan hemoglobine dan zuurstof, waardoor het zuurstoftransport in het lichaam wordt verhinderd. Dit leidt tot zuurstoftekort en kan fatale gevolgen hebben. Jaarlijks geraken honderden personen bevangen door een CO-vergiftiging en sterven er verschillende personen.
Hoe herken je een CO-vergiftiging?
De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Bij blijvende blootstelling kunnen ook slaperigheid, verwarring en bewustzijnsverlies optreden. Een ernstige CO-vergiftiging kan leiden tot coma en hartproblemen. Omdat deze symptomen vaak onopgemerkt blijven, is snel handelen cruciaal.
Hoe voorkom je een CO-vergiftiging?
Gebruik alleen veilige en goedgekeurde verwarmingstoestellen. Zorg voor voldoende ventilatie in huis en laat toestellen installeren en onderhouden door vakmensen. Sluit verwarmingstoestellen met een vlam (zoals gas- of oliekachels) aan op een goed werkende schoorsteen en controleer regelmatig de kleur van de vlam (blauw = veilig, geel-oranje = gevaar). Laat nooit een motor draaien in een afgesloten ruimte, zoals een garage en installeer een CO-melder om tijdig te worden gewaarschuwd bij verhoogde concentraties.
Eerste hulp bij een CO-vergiftiging
Begin je je duizelig te voelen of krijg je hoofdpijn. Zet dan onmiddellijk een raam open. Tref je iemand bewusteloos aan in een gesloten ruimte, besef dan dat het om een CO-vergiftiging kan gaan en ga de ruimte niet zomaar binnen maar volg dan deze stappen:
- Bescherm jezelf: Ga nooit zomaar de ruimte binnen zonder eerst te ventileren.
- Verwittig hulpdiensten via 112: Meld dat je vermoedt dat het om een CO-vergiftiging gaat.
- Ventileer de ruimte: Open ramen en deuren van buitenaf.
- Schakel toestellen uit: Zet mogelijke CO-bronnen uit.
- Evacueer het slachtoffer: Breng het slachtoffer naar buiten of naar een goed geventileerde ruimte.
- Controleer de ademhaling van het slachtoffer en start onmiddellijk reanimatie als hij of zij niet ademt, inclusief mond-op-mondbeademing. Als het slachtoffer ademt leg het slachtoffer dan in de stabiele zijligging.
Feiten over CO-vergiftiging in België
Koolstofmonoxide is de meest dodelijke vorm van vergiftiging in België. Jaarlijks zijn er honderden CO-slachtoffers, waarvan er verschillende mensen overlijden. De helft van de vergiftigingen gebeurt in de badkamer. CO-vergiftigingen komen vooral voor tussen november en april.
Voor meer levensreddende EHBO tips kan je de gratis Rode Kruis EHBO app downloaden of vind je alle tips in het “Help! Eerste hulp voor iedereen” handboek.