Apenpokken uitbraak treft kinderen in Centraal en Oost-Afrika: Rode Kruis-Vlaanderen maakt 50.000 euro vrij uit noodhulpfonds
De Democratische Republiek Congo (DRC) wordt momenteel getroffen door een ernstige uitbraak van apenpokken die vooral kinderen in gevaar brengt. Sinds begin dit jaar heeft deze uitbraak al meer dan 14.000 vermoedelijke besmettingen en 511 sterfgevallen veroorzaakt. De situatie is des te schrijnender in het oosten van DRC, waar het jarenlange conflict het leven van de lokale bevolking verder bemoeilijkt.
Rode Kruis-Vlaanderen maakt 50.000 EUR vrij om verdere verspreiding tegen te houden
Rode Kruis-Vlaanderen heeft vandaag 50.000 euro uit haar noodhulpfonds vrijgemaakt om te reageren op deze crisis. Dit bedrag zal worden ingezet om de Rode Kruis-respons in DRC en omliggende regio’s te ondersteunen, waar ook gevallen zijn gerapporteerd in buurlanden zoals Rwanda, Burundi, Oeganda en Kenia. De middelen zullen gebruikt worden voor sensibiliseringscampagnes, opsporing van mogelijke gevallen door lokale vrijwilligers, psychosociale ondersteuning en de verspreiding van hygiëneproducten zoals zeep.
De uitbraak van apenpokken in DRC is al jarenlang een probleem, maar het aantal gemelde gevallen is in 2024 aanzienlijk gestegen. De verspreiding van het virus wordt bemoeilijkt door beperkte toegang tot testen, vooral in afgelegen gebieden. Slechts 24% van de verdachte gevallen kan worden getest, en van deze gevallen blijkt ongeveer 65% positief, wat betekent dat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk veel hoger ligt. Op dit moment treft het virus voornamelijk kinderen. In de Democratische Republiek Congo (DRC) is 70% van de gevallen jonger dan 18 jaar. In Burundi tellen kinderen tussen de 0-5 jaar voor bijna 40% van de gevallen.
Warme oproep
Wie mee wil helpen om deze ernstige uitbraak tegen te houden kan dit doen door een donatie over te maken naar rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding ‘Apenpokken’. Elke gift helpt om de impact van deze epidemie te verminderen en levens te redden.