Oppenheimer’s allesvernietigende wapen
78 jaar nagedachtenis van Hiroshima en Nagasaki
We kunnen er niet omheen: ‘Oppenheimer’ is momenteel een hit in de cinemazalen. De film gaat over het leven en het werk van natuurkundige J. Robert Oppenheimer, die een fundamentele rol speelde in de ontwikkeling van de atoombom, het meest destructieve wapen dat ooit werd gemaakt. Zo vernietigde de atoombom 78 jaar geleden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.
In Hiroshima doodde de nucleaire bom op 6 augustus 1945 in één oogopslag 70.000 mensen. Door radiatie, brand en gebrek aan levensnoodzakelijke middelen liep dit dodental uiteindelijk op tot 140.000 - goed voor 40% van de bevolking. Bovendien werd 11,4 km² van de stad met de grond gelijk gemaakt.
Drie dagen later onderging de bevolking van Nagasaki een gelijkaardig lot toen een atoombom van 21.000 ton de stad met haar inwoners wegvaagde. 39.000 mensen verloren daarbij meteen het leven, finaal liep het dodental op tot 74.000 mensen of 60% van de bevolking.
Desastreuze humanitaire gevolgen
Een paar weken na de aanvallen, arriveerde Fritz Bilfinger - een afgevaardigde van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRK) - in Hiroshima om de schade op te nemen. Het telegram dat hij terugstuurde naar zijn collega's in Tokio schetste een angstaanjagend beeld:
"stad weggevaagd; tachtig procent van alle ziekenhuizen verwoest of ernstig beschadigd; twee noodhospitalen geïnspecteerd, omstandigheden onbeschrijfelijk, volledige stop; effecten van bom mysterieus ernstig, stop."
Hij lichtte ook toe dat vele slachtoffers die schijnbaar aan de betere hand waren, plots een dodelijke terugval hadden door de decompositie van de witte bloedcellen en andere interne verwondingen. Ter conclusie riep hij op dat er dringend substantiële humanitaire hulpverlening nodig was.
Telegram van Fritz Bilgfinger, ICRK, 30 augustus 1945
Een wereld vrij van nucleaire wapens
De film onderstreept de kracht en de catastrofale aard van de atoombom toen.
Vandaag de dag zouden de desastreuze gevolgen van de nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki verbleken naast de onomkeerbare menselijke en materiële schade die een moderne atoombom zou aanrichten. Het vormt dan ook een krachtige aanmaning om te blijven pleiten voor een wereld vrij van nucleaire wapens. Omwille van de omvangrijke en langdurige humanitaire gevolgen, het gebrek aan toereikende hulpcapaciteit om adequaat te kunnen reageren op een dergelijke ramp en de extreme twijfel omtrent verenigbaarheid van het gebruik van nucleaire wapens met het internationaal humanitair recht.
De Internationale Rode Kruis – en Rode Halve Maanbeweging hebben een grondige en langdurige expertise in hulpverlening en eerstehands ervaring met de impact van kernwapens in Hiroshima en Nagasaki. Daarom roept het sinds 1945 staten op tot de volledige eliminatie van kernwapens opdat deze nooit meer ingezet kunnen worden.
Alleen zo kunnen we de nagedachtenis van de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki eren en toekomstige generaties behoeden voor de catastrofale gevolgen van nucleair wapengebruik.