Brailleliga en Rode Kruis-Vlaanderen starten eerstehulpopleiding voor blinde en slechtziende personen
Rode Kruis-Vlaanderen, die jaarlijks gratis eerstehulpcursussen aanbiedt aan zo'n 50.000 mensen, lanceert in samenwerking met de Brailleliga een aangepaste opleiding voor blinde en slechtziende personen. De noodzaak voor deze opleiding bleek groot: tot op heden was de klassieke eerstehulpopleiding niet volledig toegankelijk voor deze doelgroep.
Aangepaste eerstehulpopleiding
Blinde en slechtziende personen ondervinden specifieke uitdagingen bij het verlenen van eerste hulp. De klassieke opleidingen zijn gebaseerd op vier stappen: veiligheid, beoordelen van de toestand van het slachtoffer, verwittigen van gespecialiseerde hulp, en verdere eerste hulp verlenen. Voor blinde en slechtziende personen zijn drie van deze vier stappen extra uitdagend, zoals het zorgen voor een veilige situatie en het herkennen van symptomen. Ook het aanleggen van een zwachtel op de tast is niet evident.
De aangepaste eerstehulpopleiding richt zich niet alleen op deze uitdagingen, maar biedt ook een volwaardige les die eerstehulpvaardigheden bijbrengt. Er wordt minder foto- en videomateriaal ingezet, maar juist meer luisterverhalen. De lessen vinden plaats in kleinere groepen, begeleid door extra lesgevers, waardoor er volop ruimte is voor 1-op-1-oefeningen. Daarnaast is er voldoende materiaal beschikbaar, zodat elke deelnemer zelf alles kan voelen en uitproberen.
Ook zijn enkele doelstellingen bijgesteld. Waar we van zienden verwachten dat ze zelf een wonde kunnen herkennen en verzorgen, richten we ons bij blinde en slechtziende personen op het bevragen van slachtoffers en/of getuigen, en geven we instructies over de behandeling.
Sterke focus op auditieve communicatie
De lessen blijven klassikaal, waarbij de focus blijft op informatie overdragen, vaardigheden demonstreren en laten inoefenen. Bovendien werd er van de inhoud een audiobestand gemaakt, zodat deelnemers na de les de inhoud op eigen tempo opnieuw kunnen beluisteren. Er wordt sterk gefocust op auditieve communicatie: alle instructies zijn zorgvuldig herzien om goed verstaanbaar en duidelijk te zijn. De lesgevers kregen ook extra informatie over hoe ze het beste kunnen communiceren met blinde en slechtziende personen.
Liesl Keymolen van Rode Kruis-Vlaanderen zegt: “Voor Rode Kruis-Vlaanderen is het de eerste keer dat we voor deze doelgroep een themales eerste hulp ontwikkelden. Het idee is ontstaan na een concrete vraag van de Brailleliga aan Rode Kruis-Vlaanderen. Wij zijn dan op onze beurt – in nauwe samenwerking met de Brailleliga – aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de opleiding. Na een paar geslaagde testsessies wordt de opleiding nu over heel Vlaanderen uitgerold. We zijn bijzonder blij met de samenwerking met de Brailleliga en vinden het fantastisch dat we nu ook blinde en slechtziende mensen levensreddende technieken kunnen aanleren.”
Marie-Jeanne Nachtergaele, Diensthoofd Dienst Begeleiding & hulp in het dagelijks leven, van de Brailleliga voegt daaraan toe: “De idee om iets met eerste hulp te doen voor slechtziende en blinde mensen leefde al langer. Via contacten met Rode Kruis-Vlaanderen hebben we de aanpak vorm kunnen geven. De eerste reacties na de testsessie waren positief. Het was volgens de deelnemers een aangename en leerrijke sessie die absoluut de zelfstandigheid van blinde en slechtziende personen kan verhogen. De lancering van de eerstehulpopleiding voor blinde en slechtziende personen is een belangrijke stap voor inclusie. Iedereen, ongeacht zijn of haar handicap, moet de kans krijgen om eerstehulpvaardigheden te leren en levens te redden.”
Na succesvolle testopleidingen wordt de aangepaste eerstehulpopleiding door de Brailleliga nu verder uitgerold. In een volgende stap zorgt Rode Kruis-Vlaanderen ervoor dat de eerstehulpapps eveneens volledig toegankelijk wordt voor blinde en slechtziende personen.