1 miljoen boeken, bijna 1 miljoen gesprekken: Zorgbib doorbreekt het isolement in woonzorgcentra

Elke week kijken de bewoners uit naar het moment waarop vrijwilliger Ingrid Van Tongerloo langskomt. Niet alleen voor een nieuw boek, maar vooral voor een babbel. En net dat maakt Zorgbib uniek: Rode Kruisvrijwilligers brengen niet alleen boeken, maar ook gezelschap in woonzorgcentra. 10 jaar geleden breidde Rode Kruis-Vlaanderen zijn aanbod voor senioren uit. Met inmiddels 1 miljoen uitleningen en 900.000 gesprekken op 10 jaar tijd is Zorgbib sinds 2015 een onzichtbare motor van sociaal contact in Vlaanderen.

Vrijwilligers brengen meer dan boeken – ze brengen contact

In meer dan 450 zorgvoorzieningen in Vlaanderen zorgen vrijwilligers van Zorgbib voor een warme, menselijke verbinding. Ze stappen met een boekenkar van kamer naar kamer, met een aanbod dat aangepast is aan ouderen en kwetsbare doelgroepen: groot-letterboeken, luisterboeken, spelmateriaal of herinneringsverhalen. Elke ontmoeting telt, en vaak is het boek slechts het begin van het gesprek.

"Wat je geeft, krijg je dubbel terug," zegt Ingrid Van Tongerloo, Zorgbibvrijwilliger. "Soms is een glimlach of een verhaal belangrijker dan het boek zelf. Aan de Zorgbib beginnen was voor mij niet alleen een ervaring maar ook een openbaring. Ik was nog nooit in een woonzorgcentrum geweest en heb kennisgemaakt met de bewoners en met de mensen die voor hen zorgen. Dat er zoveel diverse zorg nodig is, daar had ik nooit bij stilgestaan. Als Zorgbib vrijwilliger kun je niet meehelpen aan de fysische maar wel aan de mentale zorg. Je kunt de mensen het gevoel geven dat er ook van buitenaf voor hen gezorgd wordt, met speciaal op maat gemaakte lees- of luisterboeken van bekende schrijvers.”

“Ik fiets iedere keer met een glimlach naar huis want de moed en levenskracht die ik daar tegenkom werkt aanstekelijk voor mij.” glimlacht ze.

Zorgbib is uniek in Vlaanderen

Geen enkele andere organisatie combineert op deze schaal een aangepaste bibliotheekwerking met zoveel persoonlijk contact. Zorgbib is er exclusief voor mensen die niet (meer) zelfstandig naar de openbare bibliotheek kunnen. Hiermee wil Rode Kruis-Vlaanderen het verschil maken voor een specifieke doelgroep. Bovendien is de ontmoeting tussen vrijwilliger en bewoner het hart van de werking. Rode Kruis-Vlaanderen heeft meer dan 450 uitleenpunten in heel het gewest, waarvan meer dan 80% in woonzorgcentra zijn. Andere uitleenpunten zijn in algemene ziekenhuizen, psychiatrische centra en ook in een aantal revalidatiecentra.

Feestelijke mijlpaal – 1 miljoen uitleningen, bijna 1 miljoen gesprekken

Tussen 2015 en vandaag (de voorbije 10 jaar) leende Zorgbib één miljoen boeken en materialen uit. In dezelfde periode vonden 900.000 gesprekken plaats tussen vrijwilligers en bewoners. Elke ontmoeting betekent iets: contact, gezelschap, troost, een brug naar vroeger. En dat via de inzet van honderden vrijwilligers die wekelijks rondgaan met een kar vol verhalen.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft meer dan 200.000 verschillende materialen die ze uitlenen, waartussen 64.000 grootletterboeken, meer dan 20.000 kijkboeken en zoveel meer.

Zorgbib blijft groeien – nieuwe vrijwilligers zijn welkom

Rode Kruis-Vlaanderen kan vandaag rekenen op honderden vrijwilligers over heel Vlaanderen die langsgaan bij woonzorginstellingen. “Corona is geen makkelijke periode geweest voor Zorgbib, toen leenden we veel minder boeken uit. Maar belangrijker: de gesprekken vielen weg door de corona pandemie” Legt Gaëlle Huysentruyt, manager Zorgbib uit, “Vandaag staan we terug op de rails, met honderden vrijwilligers in Vlaanderen die zich elke dag inzetten tegen eenzaamheid bij senioren. Het is een mooie manier om warmte in de samenleving te brengen.”

Wie meer wil weten of vrijwilliger wil worden, kan terecht op www.rodekruis.be/zorgbib.