Stichtend voorzitter
Op 4 augustus 1914 viel het toenmalige Duitsland ons land binnen. Meteen werd duidelijk dat er moeilijke tijden aankwamen. Drie dagen later, op 7 augustus 1914, nodigde Frans Emiel Beuckeleers enkele vooraanstaande heren uit op zijn kasteel, Kasteel Bouckenborgh. De samenkomst resulteert in de oprichting van de toenmalige Rode Kruisafdeling Merksem.
De afdeling zette meteen alles in het werk om hulp te kunnen verlenen aan gewonden. Zo werd een grote voorraad aan genees- en voedingsmiddelen aangelegd, waarbij het kasteel van Beuckeleers dienst deed als centraal depot. Verder werden er twee panden ingebruikgenomen die dienst moesten doen als verzorgingshuizen voor oorlogsgewonden.
Enkele dagen later, op 9 augustus, werd in aanwezigheid van toenmalig waarnemend burgemeester Roosens een bestendig comité samengesteld die de activiteiten van de nieuwe afdeling zou gaan leiden. Het voorzitterschap werd toevertrouwd aan Beuckeleers.
In de weken die volgden werden leden en middelen geworven, en werden verschillende locaties voorbereid om dienst te doen als hospitaal. Ook de Red Star Line verleende haar medewerking. Zij stelden honderd bedden, linnen en bestek ter beschikking aan de nieuwe Rode Kruisafdeling.
Kort daarop werden de eerste gewonden opgenomen in de opgerichtte hospitalen, en niet veel later stootte de Duitse troepen door tot Antwerpen.
Ondanks het uitgebreide archief over het ontstaan en de organisatie van de nieuwe Rode Kruisafdeling is er niets meer terug te vinden over de activiteiten tijdens de duur van de Eerste Wereldoorlog. Wanneer de oorlog uiteindelijk voorbij was, houden de meeste hulpcomités in België op te bestaan, zo ook in Merksem.