De diensten van Rode Kruis-Olen

De hulpdienst

Met hun fluo werkpakken zijn onze 40 hulpdienstvrijwilligers in Olen wellicht de groep die het meest zichtbaar is..  De hoofdtaak van de hulpdienst is de inzet voor preventieve hulpacties;  Een inzet waarbij we uiteraard liefst hopen dat deze niet nodig zal blijken..  
Onze hulpdienst vrijwilligers kan je jaarlijks onder meer aan het werk zien op zo’n 60-tal preventieve hulpacties waaronder: muziekfestivals (Gladiolen, Graspop Metal, Sfinks, Sunrise,..), op sportevents (Scholenloop, Motocross, Kom-op-tegen-kanker,..), en verschillende andere events (Sinte Mette vuur, Chirofuiven,..).
Al onze hulpdienstvrijwilligers hebben er al een knap opleidingstraject op zitten:  Na de EHBO en helper cursus volgt iedereen een opleiding eerste hulp verlener en event hulpverlener.  
Sommigen starten zelfs de “Dringende Geneeskundige Hulpverlening”-opleiding (DGH) om als hulpverlener-ambulancier ingezet te worden. Sommigen kiezen voor een extra opleiding om als “Snel Interventie-team” (SIT) ingezet te worden bij rampsituatie.  
En uiteraard is er voor alle hulpdienstvrijwilligers voortdurende bijscholing voorzien om jullie een optimale dienstverlening te garanderen.

Wil je meer informatie over de werking van de hulpdienst of van Rode Kruis-Olen laat het ons dat snel weten: hulpdienst@olen.rodekruis.be

De dienst van het bloed

We organiseren 4x per jaar in de 3 Olense parochies een bloedinzameling;
In Olen Centrum gaat deze door in de turnzaal van Willem Tell, in St Jozef in De Vrede en in OLV in Boekelheem.
Het belang van de bloedinzamelingen kan niet overschat worden:  zo'n 70% van de bevolking heeft ooit bloed nodig.. maar slechts 3% geeft zelf bloed..
 Wil je meer weten over bloedgeven.. of twijfel je of je mag geven lees dan zeker eens de info op 
https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/bloed-geven-hoe-waar-en-mag-ik/
We vragen iedereen om vooraf te registreren;  Zo zorg je dat de wachttijden minimaal blijven.
https://donorportaal.rodekruis.be/Schedule/SiteSearch.aspx?SearchType=Distance&PostalCode=2250
Naast bloed kan je natuurlijk ook plasma of plaatjes geven maar hiervoor moet je een afspraak maken bij de respectievelijke inzamelcentra. (Geel, Edegem,..)

Namens Rode Kruis-Olen danken we al onze bloedgevers.. en moedigen we iedereen die dan nog niet gedaan heeft om ook eens te komen;  Het vraagt minder dan 30' van je tijd en je kan er iemands leven mee redden!
Meer info op https://www.rodekruis.be/afdeling/olen/nieuws-en-kalender/bloedgeven-2024/ 

Sociale Hulpverlening

In onze rondleiding doorheen onze diensten binnen Rode Kruis-Olen komen we bij de dienst "Sociale hulpverlening"  Hieronder vallen verschillende activiteiten en we lichten hier achtereenvolgens de de "Brugvrijwilligers" en onze uitleendienst even toe.

Vanwaar komt de term Brugvrijwilliger?
Wat je op school leert, is waardevolle bagage  voor de rest van je leven. Sommige kinderen vinden echter moeilijk aansluiting bij ons schoolsysteem doordat  er een kloof bestaat  tussen  hun thuis- en hun schoolmilieu. Deze kinderen hebben dan ook nood aan een Brugvrijwilliger die de afstand tussen school en thuis verkleint.

Voor welke kinderen is het project bedoeld?
Het Brugfigurenproject richt zich naar alle maatschappelijk kwetsbare kinderen die het moeilijk hebben  op school. Het kan gaan om kinderen uit kansarme gezinnen, kinderen uit allochtone gezinnen, kinderen met een handicap, kinderen van wie een ouder of grootouder  is overleden,  kinderen van wie de ouders recent gescheiden zijn...

Wat is de taak van een Brugvrijwilliger?
In de eerste plaats helpen we een kind om zijn achterstand  op school in te halen. Op die manier ondersteunen we ook de ouders, die het (tijdelijk) moeilijk hebben  om hun kind te begeleiden.

Werken we alleen in een school?
Nee! We krijgen ondersteuning van Rode Kruis, het sociaal huis en de school waar het kind les volgt. Het is immers belangrijk dat de ondersteuning aansluit bij wat er op school gebeurt.  In de school is er steeds een professionele kracht die ons coacht. Deze persoon  bepaalt, in overleg, welke taken er opgenomen word.

Bij de brijgvrijwilligers bij Rode Kruis-Olen hebben we 6 vaste vrijwilligers onder onze hoede, 2 stagiairs en we zijn met 2 verantwoordelijke. We helpen 4 klassen en 12 kinderen verder.

Wil je graag meer informatie over de brugvrijwilligers?  Of wil je jezelf graag engageren bij de brugvrijwilligers?  Laat het ons snel weten: socialehulpverlening@olen.rodekruis.be

Bij het uitleenpunt van Rode Kruis-Olen kan je terecht om hulpmiddelen te ontlenen. 
Een kruk na een breuk, een rolstoel na een val of een elektrisch ziekenbed voor verzorging thuis,… .
Een tijdelijk ongemak vraagt om een tijdelijke oplossing. 
Je kan ons contacteren op nummer 0471/350775 voor krukken, rolstoel, elektrisch bed + matras, hometrainer, toiletstoel.

Dienst vorming

Binnen ons Rode Kruis-Olen konden verschillende onder jullie ook reeds kennis maken met onze dienst vorming..
Begin dit jaar organiseerden we weer onze jaarlijkse gratis combinatiecursus EHBO & Helper.  Onze 10 deelnemers slaagden allemaal met glans op hun examen en intussen zijn 6 onder hen reeds een vervolgtraject gestart om onze hulpdienst te vervoegen.

Afgelopen jaar organiseerde onze dienst vorming ook een 10-tal workshops EHBO voor allerlei verenigingen (van femma tot wielerclubs..)  

Verder werden in het kader van "Hartveilige gemeente Olen" ook 3 AED-trainingen georganiseerd voor de inwoners van olen.  Hier leerden de aanwezigen hoe je op een zeer laagdrempelige manier het verschil kan maken in een situatie van een hartfalen dmv de Automatische Externe Defibrilator (AED) toestellen die je verspreid over onze gemeente kan vinden (https://www.olen.be/aed-toestellen-in-olen).

Heb je zelf interesse om een EHBO/AED-cursus te organiseren voor je Olense vereniging of wil je graag op de hoogte gehouden worden voor onze EHBO-cursussen laat ons dan snel iets weten: vorming@olen.rodekruis.be

Dienst Jeugd Rode Kruis

Het Jeugd Rode Kruis, ook wel bekend als het JRK of 't Jeugd doet elke 2 weken vrijdag van 18u tot 20u30 een activiteit. 
Onze lokalen bevinden zich in de Watertorenstraat (St Jozef Olen).
Naast onze toffe leidingsgroep die telkens zorgt voor knotsgekke activiteiten kunnen we rekenenen op verschillende extra vrijwilligers die voor en achter de schermen meehelpen (zoals Cindy en Rolf die ons tuintje onderhouden en tevens ook de kookouders op ons jaarlijks kamp zijn, en het Rode Kruis, die ons ondersteunt waar nodig).
Net zoals elke andere jeugdbeweging spelen wij spellen, maar dan met een leuke hulpverlenende twist eraan. Zo laten we onze leden eens proeven van de hulpverlening, en leren we ze behulpzaamheid en verbondenheid. Naast toffe binnen- en buitenspelen zijn er ook nu en dan speciale activiteiten zoals eens samen gaan schaatsen of gaan zwemmen en onze jaarlijkse uitstap naar superjump of worden thema-activiteiten georganiseerd zoals kerst- en halloweenfeestjes.  

Interesse?  Neem snel een kijkje op onze Facebook-pagina: https://www.facebook.com/jrk.olen  of geef ons snel een seintje op:  jeugd@olen.rodekruis.be