2024: nooit eerder zoveel plasma gecollecteerd in Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen behaalt doelstelling maar zelfvoorziening voor plasma nog veraf  

Vlaanderen is zelfvoorzienend op het vlak van bloed en Rode Kruis-Vlaanderen kan op ieder ogenblik voldoen aan de vraag naar de verschillende bloedgroepen. In die context dient wel te worden opgemerkt dat de voorraad van de minder frequent voorkomende bloedgroepen soms veeleer laag is. Tot tekorten is het ook in 2024 niet gekomen. Rode Kruis-Vlaanderen staat dankzij haar duizenden vrijwilligers, en de professionele omkadering en ondersteuning zeer sterk. De organisatie kan bovendien rekenen op een trouwe basis van donoren en partners en slaagt er steeds weer in om voldoende mensen te motiveren om bloed en plasma te geven. ​ 

Plasmadonatie gestegen maar Vlaanderen blijft nog steeds afhankelijk van plasma uit het buitenland. 

De vraag naar plasma - de gele vloeistof in het bloed waarin allerlei eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen zitten - stijgt al jaren en zal nog jarenlang blijven stijgen. Plasmadonatie is bij de Vlaming echter nog niet zo gekend als bloeddonatie en, in tegenstelling tot bloed, is Vlaanderen niet zelfvoorzienend en bijgevolg deels aangewezen op plasma uit het buitenland. ​ 

Plasma kan levens redden. Het kan worden gebruikt om rechtstreeks aan patiënten te geven, bijvoorbeeld bij personen met stollingsstoornissen of heel ernstige brandwonden. Plasma is ook noodzakelijk voor de productie van levensreddende medicatie, bijvoorbeeld voor mensen die lijden aan bepaalde (auto)immuunziektes. 

Plasmadonatie 2024: +11,5%

Rode Kruis-Vlaanderen moet van de overheid daarom jaarlijks zo’n 5 procent extra plasma (liter) inzamelen.

“In 2024 heeft Rode Kruis-Vlaanderen een aantal campagnes opgezet en deze hebben duidelijk gewerkt. Het aantal donaties steeg in 2024 met 11,5% tot 160.812 liter plasma t.o.v. 153.154 liter in 2023. Ook het aantal plasmadonoren kende een forse stijging met +13,2% donoren”, zegt prof. dr. Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis-Vlaanderen.

Plasmadonatie moet verder blijven groeien en dat blijft een uitdaging: het aantal donoren in Vlaanderen en Brussel moet dan ook fors omhoog om de gevraagde stijging ook in 2025 te halen. 

“De vraag naar plasma stijgt al jaren en zal blijven stijgen. België wil zijn afhankelijkheid van het buitenland verminderen, om de betaalbaarheid en de bevoorrading van de levensreddende medicatie op basis van plasma te kunnen verzekeren. Zo zullen we in 2025 opnieuw 5% meer plasma moeten inzamelen. Rode Kruis-Vlaanderen is dan ook continu op zoek naar extra donoren," zegt Vandekerckhove verder. 

Nieuw jaar, nieuwe goede voornemens: Doneerdoel 2025 

Rode Kruis-Vlaanderen roept donoren opnieuw op om hun voornemens voor 2025 vast te leggen. ​ 

Heel wat mensen formuleren bij de start van een nieuw jaar vaak goede voornemens. Het vergt een minimale inspanning om bloed- of plasmadonor te worden of om te blijven doneren, waardoor het voor iedereen meer dan haalbaar is. Gewoon doen dus. Bovendien kun je zo echt levens redden. ​ 

“Met het Doneerdoel vragen we donoren om bij de start van het nieuwe jaar voor zichzelf een doel voorop te stellen voor het aantal keren dat ze plasma of bloed willen doneren. Wij helpen hen om hun doel te behalen, met geheugensteuntjes en door hen uit te nodigen om te komen doneren. Maar de beste motivatie blijft hoe dan ook dat je daadwerkelijk helpt levens te redden,” besluit prof. dr. Philippe Vandekerckhove.