Rode Kruis - Vlaanderen tijdens 22/03

Na de aanslagen op 22 maart mobiliseerde het Rode Kruis zo'n 400 hulpverleners (vrijwilligers, dokters, verplegers en ambulanciers). 160 van hen werden overdag ingezet in en rond de luchthaven in Zaventem. 40 hulpverleners boden diezelfde nacht de nodige ondersteuning aan gestrande reizigers. De overige hulpverleners waren ter plekke in de Brusselse metro na de explosie daar.

Dinsdag 22 maart werden even na 8u, na de eerste meldingen via 112 en dispatching, meteen vijf SIT-teams uitgestuurd. Deze teams zijn uitgerust met "rampenkoffers" en het nodige materiaal om telkens 10 personen in nood te helpen. Rond 8u40 werd een commandopost opgesteld om al onze acties te coördineren. In totaal werden een dertigtal ambulances ingezet in Brussel en Zaventem.

Ook na de explosies in Maalbeek werden meteen vijf SIT-teams ingezet om ter plekke 50 slachtoffers te behandelen. Hotel Thon EU werd omgevormd tot een medische hulppost waar zo'n 100 gewonden werden verzorgd. Ook in het internationaal perscentrum werd een ontvangsruimte geïnstalleerd.

Onder de hulpverleners van Rode Kruis zijn ook een 40-tal experten in psychosociale ondersteuning (DSI). Zij zijn getraind om slachtoffers van rampen te ondersteunen. Op drie locaties (regio Zaventem, hulppost Maalbeek en Internationaal perscentrum) waren zij meerdere dagen aanwezig. Ook bij het militair hospitaal bieden ze steun aan families bij de identificatie van slachtoffers.

MEER INFO 

Foto's (c) Rode Kruis - Oostkamp, Rode Kruis - Deinze, Logistieke Eenheid, Willem De Ceulaer, Croix Rouge de Belgique