Rode Kruis Poperinge tijdens de coronacrisis
Begin februari dook het coronavirus op in ons land. Enkele weken later beheerst het coronavirus ieders leven. Het virus stelt het land - en in het bijzonder de zorgsector - zwaar op de proef. Het ziekenhuispersoneel heeft de handen vol, verschillende woonzorgcentra worden geconfronteerd met besmettingen en ook de dringende geneeskundige hulpverlening ondervindt hinder door het virus.
In deze crisistijden neemt het Rode Kruis één van zijn basisopdrachten op. Hulp verlenen bij rampen! Zo staat het Rode Kruis mee in voor de medische, sanitaire en psychosociale hulpverlening tijdens deze crisis. Ook vanuit onze lokale afdeling dragen wij ons steentje bij.
Inzet van de ziekenwagens
24/24 en 7/7 staan ziekenwagens van het Rode Kruis paraat om ingezet te worden naar aanleiding van COVID-19. In West-Vlaanderen werken alle Rode Kruis - afdelingen samen om permanent twee ziekenwagens beschikbaar te stellen voor het transport van (vermoedelijke) corona-patiënten. In opdracht van de noodcentrale 112 worden patiënten vanuit thuisquarantaine overgebracht naar het ziekenhuis. Ook Rode Kruis - Poperinge werkt actief mee aan deze permanentie.
Daarnaast staan we nog steeds in voor niet - dringend ziekenvervoer (via het oproepnummer 105). Want ook tijdens de corona-crisis moeten mensen nog steeds getransporteerd worden van/naar het ziekenhuis, woonzorgcentrum of hun thuisomgeving.
Ikzelf bemande met een collega gedurende enkele shifts een COVID-ziekenwagen.In opdracht van de noodcentrale 112 brachten we mensen met (vermoeden van) COVID-19 vanuit hun thuissituatie over naar het ziekenhuis. Bij zo'n ritten dragen wij de nodige beschermingsmiddelen (bril, handschoenen, mondmasker & schort) om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.
Deze corona-ritten zijn anders dan gewone ambulanceritten. Het vraagt veel meer inspanning... Gezien het besmettingsgevaar dien je voortdurend alert te zijn. En op warme dagen zijn de beschermingsmiddelen zeker geen pretje om lange tijd aan te houden. Op het einde van je shift overheerst echter een positief gevoel. Dan ben ik blij dat ik op één of andere manier heb kunnen helpen in deze ganse crisis. Hoe klein de hulp ook mag zijn!
Peter-Jan Grimmelprez
Ambulancier Rode Kruis - Poperinge
Noodhulp in woonzorgcentra
Naast de ziekenhuizen komen ook de woonzorgcentra tijdens deze crisis erg onder druk te staan. Indien er een acuut personeelstekort optreedt of de druk op de zorgverleners om andere redenen te groot wordt, kan er beroep gedaan worden op de noodhulp van het Rode Kruis. Ervaren hulpdienstvrijwilligers staan het zorgpersoneel bij in hun zorgtaken.
Ook vanuit Rode Kruis - Poperinge boden reed verschillende hulpdienstvrijwilligers noodhulp in diverse woonzorgcentra in West-Vlaanderen. Zo stond bijvoorbeeld elke nachtshift van het paasweekend een Poperinge Rode Kruis-vrijwilliger paraat om samen met een verpleegkundige de permanentie in een woonzorgcentrum te verzekeren.
Als jonge gast besef ik me maar al te goed hoe COVID-19 een enorme inpakt heeft op ons leven. Als rodekruisvrijwilliger voelde ik me dan ook geroepen om mijn steentje bij te dragen. Ik werkte mee op een COVID-positieve afdeling in een woonzorgcentrum te Oostende. In het begin vond ik de inzet zeer confronterend. De bescherming die ik moest aantrekken en de constante oplettendheid. Maar deze dingen wegen niet op tegen de voldoening die ik kreeg toen ik de mensen zag lachen om simpele dingen. Een praatje, hulp bij het verhuizen van kamers of het helpen met eten geven. Het voelde goed om als jongere de “oude garde” een handje te helpen en mijn vrije tijd, na het schoolwerk, nuttig te kunnen besteden. Het zal me nog lang bijblijven en ik raad anderen zéker aan om zich ook op te geven als crisisvrijwilliger!
Ward Coemans
Hulpverlener Rode Kruis Poperinge & crisisvrijwilliger
Inzet als crisisvrijwilliger
Na het opvangen van de eerste dringende nood aan mankracht kunnen we vanuit het Rode Kruis, als dat nodig is, op vraag van de woonzorgcentra gedurende een langere periode hulp bieden. Hiervoor doen we beroep op een systeem van crisisvrijwilligers.
Deze crisisvrijwiligers helpen bij het opnemen van logistieke en administratieve taken. Op deze manier maken ze een echt verschil voor patiënten, bewoners en medewerkers. We geven een paar voorbeelden: bedden opmaken, afwassen, boodschappen uitdelen, contactpunten reinigen en desinfecteren, kamers poetsen, administratieve ondersteuning, wandelen en praten met bewoners, bewoners helpen met Skype/Facetime naar familie, vrienden,…
De inzet als crisisvrijwilliger is een echte aanrader. Een unieke kans om mensen in nood te helpen. En je komt op plaatsen waar je anders nooit kan komen.
Martijn Ooghe
Hulpverlener Rode Kruis Poperinge & crisisvrijwilliger
Andere opdrachten van het Rode Kruis
Naast de inzet die de verschillende afdelingen leveren, helpt het Rode Kruis ook op provinciaal en nationaal niveau. Het Rode Kruis staat namelijk in voor nog heel wat taken, waaronder:
- Ondersteuning nationaal oproepnummer door de dienst Dringende Sociale Interventie
- Plasma inzamelen voor behandeling van COVID-19
- Testen van patiënten door onze labo’s
- Testen van bloed op antistoffen tegen coronavirus
- ...