Onze geschiedenis

1923

Oprichting van een lokale Rode Kruisafdeling in Waregem onder het voorzitterschap van burgemeester Felix Verhaeghe op 28/02/1923.

1924

De eerste cursus ambulancier wordt gegegeven door dr. Tuytens.

1937

Het bestuur bestaat uit dr. Van Ackere (voorzitter), dr. Tuytens (ondervoorzitter), Damman (secretaris), Cheyns (schatbewaarder) en Vandebroucke (econoom). 

1941

Het bestuur bestaat uit dr. Van Ackere (voorzitter), Felix Verhaeghe en dr. Tuytens (ondervoorzitters), Damman (secretaris), Cheyns (penningmeester), Oscar Vanderschueren (mobilisatiehoofd) en Verheylesonne (econoom). Een "mobilisatiehoofd" was de toenmalige afdelingsverantwoordelijke Hulpdienst. 

1943

De afdeling Waregem heeft ondertussen een werkgebied van 15 gemeenten: Anzegem, Kaster, Gijzelbrechtegem, Markegem, Ingooigem, Oeselgem, Otegem, Olsene, Sint-Eloois-Vijve, Vichte, Tiegem, Wakken, Waregem, Wielsbeke en Zulte. 

Op 12 juli vindt een Brits bombardement in de textielfabriek Gernay (Olmstraat) plaats. Er vallen 7 doden en 20 gewonden. Vrijwilligster Georgette Robijn diende de eerste zorgen toe. 

1944

Op 5 september wordt Waregem bevrijd door Britse troepen. Onze afdeling geeft een overzicht van de gekwetsten en doden gedurende de bevrijding door aan het hoofdbestuur van het Belgische Rode Kruis. Er worden naast burgers ook Belgische, Britse, Amerikaanse en Duitse soldaten verzorgd. De afdeling baat ook een noodmortuarium uit. Het hoofdbestuur feliciteert de afdeling voor de goede zorgen. In Zwevegem worden 8 achtergelaten Duitse ambulances gevonden, die worden verdeeld onder de naburige Rode Kruisafdelingen; Waregem krijgt hiervan 1 ziekenwagen. 

In dit jaar wordt ook een lokale Rode Kruisafdeling opgericht in Anzegem.

1950

Het bestuur bestaat uit dr. Jozef Van Ryckeghem (voorzitter), dr. Sabbe (hoofdgeneesheer), Loquet (mobilisatiehoofd) en Vanthuysse (secretaris).

Jaren 50

de afdeling heeft haar onderkomen in de meisjesschool in de Stationsstraat.

1957

De afdeling organiseert in november Breugelfeesten ten voordele van de lokale werking. 

1960

Persartikel met de activiteiten van de afdeling: verlenen van EHBO op sportmanifestaties, massale bloedinzamelingen, uitleendienst, geven van cursussen EHBO, organisatie van ontspanning voor ouderen en optreden bij rampen. 

1961

Ontstaan van de stickeractie om de werking van de vrijwilligers in de lokale afdelingen te ondersteunen.

1962

Verhuis naar een nieuw lokaal in het Regenboogstadion, er vindt op 9 september 1962 een grootschalige oefening plaats in het stadion, samen met de brandweer en andere Rode Kruis echelons (mobiele colonne en afdeling Kortrijk).

1971

Dr. Jozef Van Ryckegem neemt na 21 jaar ontslag als voorzitter o.w.v. zijn benoeming als Schepen van Sport. Hij is de langst dienende afdelingsvoorzitter tot op heden. Hij wordt opgevolgd door Frans Vanheusden.

1972

Het Belgische Rode Kruis wordt onderverdeeld in een Vlaamse, Waalse en Duitstalige gemeenschap. 

1974

De eerste bewegende beelden van onze preventieve aanwezigheid op de hippodroom gedurende Waregem Koerse, gelukkig zonder al te veel ergs.

3:10 tot 3:42

5:35 tot 5:59

Rode Kruisziekenwagen aanwezig op Waregem Koerse in 1974

1978

In de beginjaren was onze afdeling actief in 15 gemeenten. In 1978 scheidt de laatste gemeente Wielsbeke zich van ons af. Sindsdien is het werkgebied van onze afdeling Waregem en de deelgemeenten.

1979

Oprichting van een Jeugd Rode Kruis, de eerste verantwoordelijke is Hilde Verbauwheide. 

1981

Eerste videobeelden over de preventieve aanwezigheid van het Rode Kruis in het Regenboogstadion tijdens de voetbalwedstrijd SV Waregem - Anderlecht waarbij Rode Duivel Luc Millecamps van het veld wordt gedragen met een draagberrie. Vermoedelijk is onze afdeling reeds vanaf de jaren 60 actief in het Regenboogstadion.

1987

Verhuis naar een nieuw lokaal in het oude gemeentehuis. De afdeling helpt ook op de grote scheepsramp Herald of Free Enterprise in Zeebrugge met 30 vrijwilligers.

Tijdens de voetbalwedstrijd Waregem-Anderlecht op 11 april 1987 verzorgden we Juan Lozano, die na een tackle een beenbreuk opliep.

1990

De hulpdienst voert 180 preventieve hulpacties uit, waaronder een concert van Clouseau in Sint-Eloois-Vijve op 12 mei. 
Er is een samenwerkingsverband met het O.L.V. van Lourdes ziekenhuis waarbij elke nacht en gedurende het weekend een vrijwilliger van het Rode Kruis samen met een verpleegkundige van de spoed de "dienst 100" verzekert met een ziekenwagen van het ziekenhuis. Daarnaast is de ziekenwagendienst voor niet-dringend vervoer (toenmalig 1911) van het Rode Kruis ook heel actief met twee ziekenwagens. 

1991

Het oproepnummer van onze ziekenwagendienst "1911" wordt vervangen door "105", dat op heden nog steeds wordt gebruikt.

Logo 105

1992

Aankoop van een nieuwe ziekenwagen Ford Transit voor 1.545.388 BEF. 

1995

Er wordt een ziekenwagendienst "Oost" opgericht door de afdelingen Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Waregem en Zwevegem. De nieuwe ziekenwagendienst huurt een van de ziekenwagens van afdeling Waregem. 

1997

De Belgische Unie der Ambulancediensten spant een proces aan tegen het ziekenvervoer van het Rode Kruis. De aanklachten luiden onder meer dat het werken met vrijwilligers tot oneerlijke concurrentie zou leiden en het ziekenvervoer als commerciële activiteit niet past binnen de statuten van het Rode Kruis. Het ziekenvervoer wordt door de rechtbank op 20 februari stilgelegd. 8 maanden later, op 29 oktober, krijgt het Rode Kruis gelijk door het Hof van Beroep en rijden onze ziekenwagens opnieuw uit, maar de lange juridische onderzekerheden hebben een blijvende impact op onze ziekenwagendienst nagelaten.

2000

Frans Bouckaert wordt de nieuwe voorzitter van de afdeling; de afdeling keert terug met haar lokalen naar de nieuwe vijvertribune in het Regenboogstadion, waar we op de dag van vandaag nog steeds in gehuisvest zijn.

2001

De afdeling koopt een tweedehands ziekenwagen over van afdeling Izegem (Ford Transit) ter vervanging van de vorige ziekenwagen uit 1992.

2003

Het 80-jarig bestaan wordt gevierd op 5 juli met een grote oefening op de Expo samen met de brandweer en de politie gevolgd door een huldiging in het stadhuis.

2005

Vrijwilliger Albert Destoop wordt na 40 jaar actieve dienst in de bloemetjes gezet. Hij is de vrijwilliger met de langste staat van dienst sinds het ontstaan van de afdeling. 

2008

Viering van het 85-jarig bestaan van de afdeling met een retro-party in Waregem Expo.

2009

Een nieuwe interventiewagen wordt feestelijk ingehuldigd op het stadhuis van Waregem. Het Jeugd Rode Kruis (JRK) wordt ook nieuw leven ingeblazen en krijgt haar lokalen in het Jeugdcentrum. 

2010

Afdelingen Waregem en Anzegem fuseren tot Rode Kruis-Waregem-Anzegem. Waregem krijgt er een Uitleendienst bij; Anzegem opnieuw een Hulpdienst. In oktober 2010 wordt een nieuwe ziekenwagen (Mercedes Sprinter) in gebruik genomen.

2011

Dochter Isabelle volgt vader Frans Bouckaert op als afdelingsvoorzitter. Frans wordt ere-voorzitter van onze afdeling. Ons JRK gaat in de zomer voor de allereerste keer op kamp in Ingelmunster, samen met 19 leden, 8 jeugdleiders en 1 kok. 

Leden en leiding van het JRK op kamp

2013

Viering van het 90-jarig bestaan van onze afdeling met o.a. een optreden van Piv Huvluv.

2014

Het wagenpark wordt versterkt met een polyvalent voertuig (Volkswagen Crafter).

2016

De nieuwe rood-gele interventiekledij wordt in gebruik genomen op het Waregemse dancefestival 'Hype-o-Dream', dit draagt bij tot een grotere zichtbaarheid van onze hulpverleners.

2017

Opstart van de zorgbib in WZC De Meers.

Op een bloedhete editie van Waregem Koerse wordt het hitteplan afgekondigd. Samen met de brandweer wordt er water uitgedeeld aan de toeschouwers.

2018

Het jaar van de records. Op 14 juli verzorgen we op een warme editie van Hype-o-Dream meer dan 400 slachtoffers, 8 personen worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Nooit eerder hielpen we zoveel slachtoffers op 1 dag.
De afdeling is dit jaar aanwezig op 156 preventieve hulpacties, dit is het hoogste aantal sinds 1990.

Op 12 juli bij de 75 jarige herdenking van het bombardement op de Gernayfabriek ontvangt voormalig vrijwilligster Georgette Robijn de legpenning Dunant-Uytterhoeven.

"Iedereen liep daar wild rond. Dat vergeet je nooit. Het is pas toen dat ik besefte dat het oorlog was, als meisje van 20 jaar."

Georgette Robijn

96 jaar

2020

De covid-pandemie slaat toe en de afdeling moet haar werking grondig wijzigen. Het aantal preventieve hulpacties komt op een laag pitje. De afdeling is echter heel actief in het bemannen van covid ziekenwagens voor de noodcentrale 112, uitvoeren van sneltesten in het onderwijs en ondersteuning van WZC De Meers. 

2021

Het wagenpark wordt verder uitgebreid met een tweede ziekenwagen (Volkswagen Crafter).

In de zomer stuurt onze afdeling meerdere teams n.a.v. grootschalige overstromingen in Wallonië. 

2022

Op 21 juli nemen we voor het eerst in onze geschiedenis deel aan het nationaal defilé; vrijwilligers Driek en Michiel krijgen de eer om onze afdeling te vertegenwoordigen met onze nieuwste ziekenwagen (https://vrtnws.be/p.APnjLdKMw).

Op 30 augustus zijn we aanwezig op de 175e editie van Waregem Koerse. 

Driek en Michiel op het defilé
Driek en Michiel op het defilé
Groepsfoto met de andere Rode Kruisvrijwilligers op het defilé
Rode Kruisvrijwilligers op de 175ste Waregem Koerse