Voor iedereen
Onze combinatiecursus (= een combinatie van levensreddende handelingen én het omgaan met een aantal situaties die een specifieke aanpak vragen) is voor alle leeftijden (vanaf 16 jaar of 16 worden in de loop van het cursusjaar) en speelt in op de vraag naar een brede, praktische en haalbare opleiding voor iedereen.
VOORJAAR 2025
4 Opeenvolgende zondagen 16 en 23 februari, 2 en 9 maart 2025 telkens van 9 - 16:15 u |
Ben je verhinderd? Schrijf jezelf tijdig uit of neem contact op met Paula, onze verantwoordelijke, zodat iemand anders jouw plaats kan innemen!
En niet zoals in 2023 waarbij 8 ingeschrevenen de eerste lesdag ondanks bevestiging per mail gewoon wegbleven zonder te verwittigen!
De combinatiecursus (24 u + praktische proef), is de meest volledige en gratis opleiding in eerste hulptechnieken voor iedereen vanaf 16 jaar of wie 16 jaar wordt in de loop van het cursusjaar! Wie de praktische proef behoorlijk aflegt, ontvangt een brevet!
De lessen zijn voor de cursisten nog steeds gratis dankzij de inspanning van onze vrijwilligers tijdens de jaarlijkse pleiserverkoop en uiteraard is bijkomende financiële steun meer dan welkom al was het maar om tijdens de pauze een consumatie te nemen. Het kan nog meer, lees hier.
Wat leer je?
Je leert kleine en grote wonden verzorgen, bloedingen stelpen, omgaan met verslikking, breuken, verstuikingen, spier- en peesletsel en ontwrichtingen. Ook vergiftigingen en hoofd- en wervelletsels komen aan bod, en de aanpak van een hartaanval of een beroerte. Letsels aan de ledematen worden niet vergeten. Bovendien leer je reanimeren en een AED gebruiken. En het belangrijkste van allemaal, je leert hoe je zo’n eerstehulpsituatie nu eigenlijk aanpakt, of het nu om een groot of een klein ongeval gaat.
Je komt meer te weten over flauwte, hersenschudding, insecten- en tekenbeet, ademhalingsmoeilijkheden, onderkoeling, zonneslag en hitteslag, epilepsie, koortsstuipen, diabetes en vooral je leert hoe je hiermee moet omgaan. We vergeten andere kleine en grote kwaaltjes en pijntjes niet: blauwe plek, bloedneus, een vreemd voorwerp in oog, oor of neus?...
Bliksem en elektriciteitsongevallen staan ook op het programma.
Alle technieken worden maximaal ingeoefend en waar het kan gebruiken we simulanten die een ongeval 'levensecht' naspelen met 'levensechte' verwondingen (bijna perfekt gegrimeerde letsels).
Op het einde van de cursus mag je een praktische proef afleggen en zo het brevet behalen.
Alle technieken voldoen aan de ‘Evidence-Based Practice' methodologie, lees hier meer.
Encyclopedie
Rode Kruis-Vlaanderen heeft de eerstehulpencyclopedie Help!, het basiswerk voor eerste hulp, volledig vernieuwd (medio 2021). Dit boek is ondertussen aan een 4de venieuwde en herwerkte versie!
Dit boek, met foto's en schema's, van 990 bladzijden kan ook gebruikt worden als achtergrondliteratuur.
Het is tevens hét naslagwerk voor eerstehulpverlening, het meest volledige en uniek in het Nederlandse taalgebied. Alle technieken zijn wetenschappelijk onderbouwd (Evidence-based Practice), interesse in Evidence-based Practice , lees hier meer.
De inhouden van onze cursussen zijn erop gebaseerd.
Cursisten kunnen dit boek bij ons bestellen aan de uitzonderlijke cursistenprijs van € 26 (normale publieksprijs vanaf € 40 afhankelijk van de boekhandel).
You Tube-kanaal
Rode Kruis-Vlaanderen heeft een YouTube kanaal waar je de meest recente filmpjes vindt met alle geoefende technieken zodat je deze thuis kunt opfrissen.
Najaar 2025 (data onder voorbehoud)
9 Woensdagavonden niet tijdens de Herfstvakantie, vanaf 24 september 2025 telkens van 19 - 22:15 u
Lesdagen: 24 september; 1,8,15 en 22 oktober; 5,13 en 19 november
Praktische proef op 26 november
Je kan vanaf de zomervakantie '25 inschrijven via de verantwoordelijke of via Eduko
Info: Paula De Roover, GSM +32474675687 e-mail: vorming@zuiderdistrict.rodekruis.be
Foto: ©2010-Rode Kruis - Vlaanderen_Bob Van Mol