Escalatie Oost-Congo
In de afgelopen dagen heeft een uitbarsting van geweld plaatsgevonden in en rondom de miljoenenstad Goma in de Democratische Republiek Congo.
Het conflict is al jaren aan de gang en in de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu, waar de nieuwe geweldsexplosie zich al enkele weken laat voelen loopt het dodental op tot in de honderden.
Ongeveer 400.000 mensen zijn reeds op de vlucht voor het geweld. De ziekenhuizen in Goma staan onder immense druk en kunnen de toestroom van gewonden amper aan. We maken vanuit Rode Kruis-Vlaanderen 100.000 euro vrij om hulpverlening op het terrein te ondersteunen. Mensen op de vlucht hebben dringend nood aan medische ondersteuning, onderdak, drinkbaar water en andere basisvoorzieningen.
Rode Kruis-Vlaanderen is zelf actief in het Westen van DR Congo, Rwanda en Burundi. Samen met onze collega’s ter plekke volgen we de situatie in Noord- en Zuid-Kivu nauw op.
Getuigenis Saskia
Getuigenis van Saskia Beerts, Project Manager in Burundi voor Rode Kruis-Vlaanderen over haar bezoek aan de vluchtelingenkampen in Burundi.
“Zoveel kwetsbare mensen in zware omstandigheden, en zo weinig middelen om hen te helpen. Het is improviseren, maar we doen wat we kunnen”
Saskia Beerts werkt als Project Manager in Burundi waarbij ze de humanitaire en ontwikkelingsprojecten van Rode Kruis-Vlaanderen opvolgt. De afgelopen weken zag ze van dichtbij hoe duizenden vluchtelingen uit de Democratische Republiek Congo (DRC) de grens met Burundi overstaken.
Sinds de escalatie in de regio rond Bukavu, nu zo’n twee weken geleden, zijn er al meer dan 50.000 mensen in Burundi toegekomen. De meesten steken de grens over via de rivier Rusizi, vaak met gevaar voor eigen leven. Sommigen halen jammer genoeg de overkant niet.
Op 21 februari bezocht Saskia enkele vluchtelingenkampen in Cibitoke, een provincie in het noordwesten van Burundi, waar nu al 50.000 mensen worden opgevangen. Ze zag hoe vrijwilligers van het Burundese Rode Kruis onder moeilijke omstandigheden proberen te helpen.
"De situatie is schrijnend. Er is een enorm tekort aan tenten, voedsel, drinkbaar water en sanitaire voorzieningen. Vrijwilligers doen hun uiterste best, maar de noden overstijgen de capaciteit van het Rode Kruis en andere hulporganisaties.", vertelt Saskia.
Vrijwilligers aan het werk
Pamphille was een van de eerste vrijwilligers ter plaatse in het Stade de Rugombo, een sportveld waar nu meer dan 10.000 mensen verblijven. Hij hielp mee met het opzetten van de slechts 100 beschikbare tenten, maar dat is lang niet genoeg. Daarom krijgen de meest kwetsbaren – kinderen onder vijf, zwangere , vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een beperking – voorrang. Inmiddels zijn er continu 70 vrijwilligers aanwezig. Ze desinfecteren het terrein, sensibiliseren over hygiëne en helpen zo verspreiding van ziektes als cholera en mpox te voorkomen.
Clément, een andere vrijwilliger, zet zich in voor Restoring Family Links (RFL). Hij helpt mensen die contact verloren met hun dierbaren – familieleden die zich in een ander kamp bevinden of nog in de DRC zijn. "Ik hielp een moeder die haar kind onderweg was kwijtgeraakt. Gelukkig werd het teruggevonden in het kamp in Gihanga. Ze is meteen naar daar vertrokken om terug bij haar kind te kunnen zijn", vertelt hij.
Jouw hulp is dringend nodig
De situatie in de kampen is nijpend. Er zijn dringend meer tenten, voedsel, drinkbaar water, toiletten en douches nodig. Mensen komen toe, zonder iets. Ze hebben geen eten mee en er zijn niet genoeg tenten voor iedereen. Er is nood aan aangepaste sanitaire voorzieningen om de verspreiding van ziekten als cholera en mpox tegen te gaan.
Jij kan ook helpen? Steun via BE53 0000 0000 5353 met de vermelding "Congo".
Lees meer over Saskia’s ervaring in het artikel van VRT NWS: Saskia werkt voor Rode Kruis in Burundi en ziet vluchtelingen uit Congo toestromen: "Het is improviseren" | VRT NWS: nieuws.
Democratische Republiek Congo (DRC)
In de Democratische Republiek Congo (DRC) steunen we actief het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en het Congolese Rode Kruis door 100.000 euro ter beschikking te stellen voor hun hulpverlening en steun aan de medische infrastructuur, het verschaffen van onderdak, drinkbaar water en andere basisvoorzieningen. Ze werken er onder extreem moeilijke omstandigheden. Ziekenhuizen zijn overbevraagd en essentiële elektriciteit en water-infrastructuur beschadigd. Door de gevechten, raken ook familieleden gescheiden. Het Rode Kruis tracht deze contacten opnieuw te herstellen en de familie te informeren over hun dierbaren.
Rwanda
In Rwanda hebben we geld kunnen vrijmaken in onze structurele projecten, dit dankzij de steun van de federale overheid. Samen met het Rwandese Rode Kruis boden we onderdak aan vluchtelingen die de grens overstaken. In totaal werden 102 vrijwilligers ingezet om de operaties te ondersteunen, waaronder het uitdelen van essentiële goederen, het bieden van sanitaire basisvoorzieningen en het bieden van psychosociale ondersteuning. Dag en nacht waren er medische noodtransporten en eerstehulpdiensten beschikbaar. Het Rode Kruis van Rwanda nam actief deel aan de commandopost voor effectieve communicatie met andere humanitaire actoren en autoriteiten.
Burundi
In Burundi ontstaan nieuwe noden nu duizenden Congolezen de grens oversteken met Burundi op zoek naar een veilige plaats. Het Burundese Rode Kruis was de eerste actor ter plaatse en kon reeds drie locaties opzetten om deze mensen op te vangen. Zo’n 15.000 vrijwilligers zijn actief in deze provincies en delen drinkbaar water, eten en andere essentiële goederen uit. Verder bieden ze ook eerste hulp en psychosociale steun om deze mensen zo goed mogelijk te ondersteunen.
Rode Kruis-Vlaanderen roept op om burgers, gezondheidscentra en medisch personeel te beschermen, zodat de getroffen bevolking toegang heeft tot essentiële medische zorg. De noden zijn echter immens en groeien met de dag.

Hoe kan jij helpen?
Financiële steun is in deze fase van het conflict het meest efficiënt. Giften zijn welkom op BE53 0000 0000 5353, met de vermelding “Congo”. Elke bijdrage, groot of klein, helpt om levens te redden en de meest dringende noden te lenigen.
Updates
Dinsdag 18 februari – Rode Kruis ziet al meer dan 20.000 Congolezen naar Burundi vluchten voor geweld
Door het aanslepende geweld in de regio rond Bukavu, Oost-Congo, steken duizenden mensen de grens met Burundi over.
Het Burundese Rode Kruis doet er alles aan om mensen op te vangen en hen van eten en drinken te voorzien. De noden zijn echter immens en groeien elke dag nu er meer mensen de grens blijven oversteken. De 15.000 vrijwilligers van het Burundese Rode Kruis doen er alles aan om deze mensen zo goed mogelijk op te vangen met de beperkte middelen voorhanden. De bestaande kampen kunnen deze instroom echter niet aan.
“Ik maak me zorgen”, zegt collega Saskia Beerts, die als Project Manager in Burundi werkt. “Mijn collega’s op het terrein zetten alles op alles om de mensen op te vangen, maar er zijn gewoon niet voldoende middelen. Het Burundese Rode Kruis beschikt over duizenden vrijwilligers die zich inspannen, maar met 350 tenten en 2000 dekens hebben ze niet voldoende gerief voor al de Congolese vluchtelingen. De grootste noden zijn voedsel, drinkbaar water, onderdak en medische ondersteuning.” vertelt de Vlaamse Saskia Beerts, die voor Rode Kruis-Vlaanderen actief is in Burundi voor structurele projecten.
Rode Kruis-Vlaanderen bekijkt hoe het samen met hen de mensen op de vlucht maximaal kan ondersteunen.