Noodweer Spanje FAQ
Veelgestelde vragen
Wat is er gebeurd?
Verschillende regio’s in Spanje hebben de afgelopen dagen een hevige regenval en stormen geleid tot zware overstromingen. In sommige gebieden in het zuidoosten viel er evenveel regen in een paar dagen als normaal in een heel jaar. De Spanjaarden hebben dit weerfenomeen DANA of Depresión Aislada en Niveles Altos genoemd. Vooral Valencia werd ernstig getroffen, maar ook de regio's Andalucía, Castilla la Mancha en Murcia kregen te maken met grote hoeveelheden water. De laatste dagen krijgt ook de regio rond Barcelona, in het noordoosten van het land, te maken met hevige regenbuien.
Meer dan 200 mensen zijn reeds overleden en nog velen zijn vermist, hulpverleners zoeken dag en nacht verder. Nog eens een duizendtal mensen hebben noodgedwongen hun huizen verlaten en verblijven nu in tijdelijke opvanglocaties. Hiernaast is de materiële schade ook enorm. Huizen en wegen zijn vernield en stroomstoringen komen zeer regelmatig voor, wat ook de hulpverlening bemoeilijkt.
Wat is huidige situatie?
Op dit moment regent het nog in verschillende regio’s, al zijn deze regenbuien minder hevig dan die van vorige week. De dodentol staat momenteel op meer dan 200 slachtoffers. Dit aantal kan echter nog oplopen omdat er nog steeds gezocht wordt naar vermisten.
Het Spaanse Rode Kruis is actief op het terrein met meer dan 100 teams en 1.500 vrijwilligers en personeelsleden. Ze zorgen onder meer voor noodopvang, eerste hulp, bedeling van warme maaltijden en dekens. Voorts biedt men ondersteuning bij het opzetten van (tele)communicatienetwerken, noodzakelijk voor GSM-verkeer, internet etc.
De emotionele impact van deze ramp mag niet onderschat worden. Velen lieten alles achter, verloren hun geliefden of zijn nog in afwachting van nieuws over vermiste vrienden of familieleden. Gespecialiseerde teams van het Spaanse Rode Kruis bieden in opvangcentra psychosociale steun aan getroffenen, ook op maat van kinderen.
Wat doet het Spaanse Rode Kruis?
Het Spaanse Rode Kruis kwam onmiddellijk in actie om slachtoffers te helpen en kon zo al 140.000 personen helpen. Verder opende het al drieëntwintig opvanglocaties waar zo'n 3.500 mensen onderdak vonden en ook psychosociale ondersteuning krijgen. Hiernaast werden ook meer dan 66.000 maaltijden en 1.900 dekens uitgedeeld. Teams van het Spaanse Rode Kruis ook de komende dagen nog actief blijven op het terrein om levensreddende steun te bieden aan de slachtoffers en puin te helpen ruimen. Vrijwilligers van het Spaanse Rode Kruis voorzien de hulpverleners van mondmaskers en handschoenen, en helpen mee om de straten veilig en begaanbaar te maken.
Honderden Rode Kruis-teams uit heel Spanje werden de afgelopen dagen gemobiliseerd, waaronder verschillende EHBO-teams, ambulances, psychosociale ondersteuningsteams en gespecialiseerde Emergency Awareness and Information Teams (ESIS) die informatie en hulp bieden aan de getroffen gemeenschappen.
De overstromingen hebben ook ernstige schade veroorzaakt aan de drinkwaterinfrastructuur, waardoor veel mensen geen toegang meer hebben tot drinkbaar water. Het Spaanse Rode Kruis deelde hiervoor reeds 23.000 hygiënekits uit en installeerde al 17 waterdistributiepunten.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor hulpverleners ter plekke?
Door het water werden vele wegen vernield of liggen deze nog vol modder en puin. Stroomstoringen of -uitval bemoeilijken de verdere hulpverlening. Hiernaast spreken we ook van een grote regio die werd getroffen.
Wat doet Rode Kruis-Vlaanderen?
Rode Kruis-Vlaanderen volgt de situatie van zeer nabij op en staat in constant contact met de collega’s van het Spaanse Rode Kruis.
Via het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding 'Noodweer Spanje' kon Rode Kruis-Vlaanderen, dankzij jullie massale steun, al een eerste schijf van 100.000 EUR overschrijven. Dit geld kan zo al deze week gebruikt worden om hulpacties te financieren. Wij blijven oproepen tot steun, maar benadrukken
Hoe verloopt de samenwerking tussen Rode Kruis-Vlaanderen en het Spaanse Rode Kruis?
Rode Kruis-Vlaanderen en het Spaanse Rode Kruis maken deel uit van de bredere Rode Kruis en Rode Halve Maan-beweging. Dankzij dit netwerk, staan wij in contact met alle Rode Kruis-verenigingen over heel de wereld en dus ook met het Spaanse Rode Kruis.
Waarom zamelt Rode Kruis-Vlaanderen/Spaanse Rode Kruis geen goederen in?
De spontane inzamelacties zijn hartverwarmend, maar financiële hulp is in deze fase een efficiëntere manier om vanuit België de mensen in Spanje te helpen. Goederen met de wagen of vrachtwagen van ons land naar Spanje brengen duurt niet alleen langer dan ze lokaal aan te kopen, financiële steun kan ook veel gerichter worden ingezet, afgestemd op de meest acute noden in elke specifieke regio of dorp. De situatie ter plaatse blijft immers complex. Vele wegen zijn afgesloten en dorpen blijven moeilijk bereikbaar. Het Spaanse Rode Kruis roept dan ook op om niet vanuit het buitenland op eigen initiatief naar het rampgebied af te reizen om de hulpdiensten niet te hinderen.
Is dit ook het geval voor andere rampen?
In noodsituaties richten organisaties zoals het Rode Kruis zich vaak minder op het ontvangen van donaties in natura (zoals kleding, voedsel of andere fysieke goederen) en geven zij de voorkeur aan financiële donaties. Hier zijn enkele belangrijke redenen voor:
- Efficiëntie en flexibiliteit: Financiële giften stellen het Rode Kruis in staat om snel te reageren op de specifieke behoeften van de getroffen bevolking. Schenkingen in natura komen niet altijd overeen met wat er ter plekke nodig is en het vervoeren van materiële goederen kan tijd en middelen kosten, waardoor de levering aan mensen in nood vertraging oploopt.
- Plaatselijke aankoop: Financiële steun stelt het Rode Kruis in staat om lokaal goederen in te kopen. Dit stimuleert de lokale economie, vermindert transportkosten en zorgt ervoor dat de juiste artikelen in de juiste hoeveelheden beschikbaar zijn, afgestemd op de behoeften van de gemeenschap.
- Overschotten vermijden: Donaties in natura kunnen soms leiden tot een overaanbod van bepaalde artikelen, terwijl andere essentiële goederen ontbreken. Flexibele budgetten maakt gerichte aankopen mogelijk en zorgt voor een evenwichtige en efficiënte verdeling van middelen. Hiernaast moet men ook rekening houden met het ecologische aspect.
- Logistiek en opslag: Het verzamelen en beheren van donaties in natura vereist een aanzienlijke logistiek en opslagcapaciteit. Giften elimineren de noodzaak voor grootschalige afhandeling, waardoor de organisatie zich kan richten op directe hulp- en noodhulpoperaties.
Waar kan ik meer informatie vinden over de hulpverlening?
Op de website van Rode Kruis-Vlaanderen (LINK TOEVOEGEN) kun je updates volgen over de hulpverlening in Spanje en andere internationale rampen. Ook kun je via de nieuwsbrief of sociale mediakanalen op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de impact van je gift.
Voor verdere vragen, stuur een mail naar Rampen.Internationaal@rodekruis.be