Aantal mensen in nood in Midden-Oosten minstens verdubbeld

Vanwege de recente escalatie in Libanon is het aantal mensen in nood ten minste verdubbeld. Miljoenen mensen in Gaza, Israël, Libanon, Syrië en de Westelijke Jordaanoever zijn afhankelijk van hulporganisaties als het Rode Kruis voor voedsel, water, onderdak en medische zorg. 

In Gaza, Israël en nu ook Libanon zijn mensen dagelijks bang voor bombardementen. Ze vluchten in de hoop een veilige plek te vinden. De duur van het conflict is onzeker, maar de gevolgen zijn nu al enorm.

De hulpverlening in Libanon is nu ook sterk toegenomen. Rode Kruisambulances vervoeren en behandelen dag en nacht slachtoffers en gewonden. Het Rode Kruis biedt medische, eerste en psychosociale hulp aan intern ontheemden. Ze verstrekken voedsel, water en dekens, en hebben watertanks en toiletten gebouwd aan de grens.

Nu het conflict escaleert, krijgt Gaza minder aandacht. Dagelijks vallen er door aanhoudende bombardementen nog steeds tientallen doden, waaronder vrouwen en kinderen. Er komen ook nog steeds veel te weinig hulpgoederen binnen om de ruim twee miljoen inwoners te voorzien van basisbehoeften. 

Verschillende Rode Kruisorganisaties waaronder de Palestijnse Rode Halve Maan, het Libanese Rode Kruis, de Jordaanse Nationale Rode Halve Maan, de Egyptische Rode Halve Maan, de Syrische Arabische Rode Halve Maan, het Israëlische Magen David Adom, het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRC), proberen slachtoffers en ontheemden zo goed mogelijk te helpen en bij te staan.

Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt dat de bescherming van burgers en hulpverleners essentieel is om de humanitaire hulp voor te zetten. De organisatie blijft zich inzetten om zoveel mogelijk mensen te helpen, maar onderstreept dat de enige echte oplossing is dat het geweld stopt.

Zo helpt Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen heeft dankzij de giften van burgers – waarvoor onze oprecht dank – reeds 200.000 euro geschonken aan het Internationale Rode Kruis (ICRC) om hulp te bieden aan slachtoffers en intern ontheemden in het conflictgebied. 

Via  Restoring Family Links, een dienst van Rode Kruis-Vlaanderen, kunnen mensen die het contact hebben verloren met vrienden of familie in het conflictgebied ondersteuning zoeken om het contact te herstellen. Wie hiervan gebruik wil maken kan contact opnemen via het telefoonnummer 015 44 35 22 (van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12.30 uur) of een e-mail sturen naar rfl@rodekruis.be.

Zo kan jij helpen

Wie de slachtoffers van dit conflict wil steunen kan dit doen door een gift over te maken naar rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding ‘Conflict Midden-Oosten’. Elke gift helpt om mensen ter plaatse te helpen.

Lees de volledige update