Plasmarecord

Vlaanderen toont solidariteit met 1.091 plasmadonaties op één dag

Rode Kruis-Vlaanderen heeft tijdens de Plasma Awareness Week een nieuw dagrecord gevestigd met 1.091 plasmadonaties op één dag. Ter vergelijking: op een normale dag ligt dat aantal tussen 600 en 700. Deze prestatie overtreft het gestelde doel van 1.000 donaties en onderstreept het groeiende bewustzijn over het belang van plasma voor duizenden mensen die het dagelijks nodig hebben.

Cruciale rol van plasma

Plasma is cruciaal omdat het wordt toegediend aan mensen met ernstige brandwonden of bij ernstig bloedverlies, maar vooral gebruikt wordt voor de productie van levensreddende medicijnen die het immuunsysteem versterken of stabiliseren bij de behandeling van ernstige aandoeningen zoals immuundeficiënties en zeldzame, levensbedreigende ziekten.

Stijgende vraag, groeiend aanbod

De wereldwijde vraag naar plasma neemt toe en Rode Kruis-Vlaanderen zet zich in om het aanbod te laten groeien. Met een stijging van 12% in het aantal donaties ten opzichte van de vorige 12 maanden en een indrukwekkende toename van 65,6% in donaties tijdens de Plasma Awareness Week tot nu toe, toont de organisatie aan dat Vlamingen bereid zijn om belangeloos anderen te helpen.

Oproep tot actie

Omdat slechts 0,5% van de Vlamingen momenteel plasma doneert t.o.v. 3% die bloed geeft, blijft er veel ruimte voor groei. Rode Kruis-Vlaanderen nodigt iedereen uit om het hele jaar door plasmadonor te worden. Elke donatie, die om de twee weken kan plaatsvinden, maakt een wezenlijk verschil voor duizenden patiënten in eigen land die afhankelijk zijn van plasmageneesmiddelen. 

Tot deze week nog krijgt elke donor die in één van de 14 donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen doneert, een unieke pin als symbool van de Plasma Awareness Week. Deze pin kan op allerlei creatieve manieren gedragen worden: op een t-shirt, sjaal of sleutelkoord, maar ook als speelse accessoire zoals een oorbel.

Elke plasmadonatie maakt een verschil. Het doneren zelf duurt ongeveer 45 minuten en is volledig veilig en pijnloos. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken via de website van Rode Kruis-Vlaanderen, waar ook meer informatie te vinden is over de voorwaarden en het donatieproces. Elke donatie helpt! 

Maak nu een afspraak. Kom plasma doneren!