Rode Kruis-Vlaanderen gaat voor 1.000 plasmadonaties op 1 dag tijdens Plasma Awareness Week

Elke plasmadonor krijgt unieke plasmapin

Van 7 tot 11 oktober vindt de wereldwijde Plasma Awareness Week plaats. Rode Kruis-Vlaanderen grijpt deze gelegenheid aan om extra aandacht te vragen voor de cruciale rol van plasmadonaties voor duizenden patiënten. Plasma is essentieel omdat het wordt toegediend aan mensen met stollingsstoornissen of ernstige brandwonden, maar vooral wordt gebruikt voor de productie van levensreddende medicijnen die het immuunsysteem versterken of stabiliseren bij de behandeling van ernstige aandoeningen zoals immuundeficiënties en zeldzame, levensbedreigende ziekten. De vraag naar plasma neemt wereldwijd toe, maar het aanbod blijft achter. Duizenden patiënten in België zijn elk jaar afhankelijk van plasmageneesmiddelen om hun levenskwaliteit te behouden of zelfs te overleven. Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt daarom het belang van plasmadonaties en nodigt iedereen uit om, niet alleen deze week, maar het hele jaar door plasmadonor te worden.

Een week vol actie en een recordpoging 

Dit jaar pakt Rode Kruis-Vlaanderen stevig uit. Elke donor die in één van de 14 donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen doneert, krijgt een unieke pin als symbool van de Plasma Awareness Week. Deze pin kan op allerlei creatieve manieren gedragen worden: op een t-shirt, sjaal of sleutelkoord, maar ook als speelse accessoire zoals een oorbel of schoenversiering.

Plasmadonoren zijn het hele jaar door hard nodig, maar tijdens deze Plasma Awareness Week hopen we extra veel mensen te verwelkomen. De grootste uitdaging ligt op woensdag 9 oktober, wanneer we een record van 1.000 plasmadonaties op één dag willen bereiken. Hoewel dit een ambitieus doel is, zien we dat slechts 0,5% van de Vlamingen plasma doneert, terwijl 3% regelmatig bloed doneert. Er is dus nog veel ruimte voor groei.

Wie geeft ons nu reeds een duwtje in de rug? 

Naast onze Rode Kruis-medewerkers en tal van onze donoren zullen ook heel wat prominenten de plasmapin dragen om aandacht te vragen voor het belang van plasmadonatie. Onder hen zijn Eerste Minister Alexander De Croo, ministers Petra De Sutter, Tinne Van der Straeten en Frank Vandenbroucke en Staatssecretaris Thomas Dermine. 

Op woensdag 9 oktober om 10.00 uur zal voormalig Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, zelf plasma doneren in het donorcentrum in Brussel (Cellebroersstraat 16b, 1000 Brussel) en ook hij draagt de pin om deze levensreddende actie te steunen.

Warme oproep: kom plasma doneren!

Elke plasmadonatie maakt een verschil. Anders dan bij bloeddonatie kan plasma elke 2 weken gedoneerd worden. Het doneren zelf duurt ongeveer 45 minuten en is volledig veilig en pijnloos. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken via de website van Rode Kruis-Vlaanderen, waar ook meer informatie te vinden is over de voorwaarden en het donatieproces. Elke donatie helpt!

 Maak nu een afspraak en red levens: Ik kom plasma doneren!