Noodhulp en Rode Kruis-Vlaanderen

Wereldwijd helpt Rode Kruis slachtoffers van verwoestende rampen en conflicten. Dat kan via de steun van iedereen die een bijdrage doet aan het Rode Kruis Noodhulpfonds. Dankzij jouw gift kan Rode Kruis-Vlaanderen rampenhulp bieden waar dat het meest nodig is, vrij van externe invloed en op zoek naar de meest kwetsbaren.

Bij een natuurramp of een gewelddadig conflict is er vaak chaos, zijn er talloze gewonden en  verkeren mensen het ene moment op het andere in de hoogste nood en zijn ze volledig afhankelijk van hulp. Een dagdagelijkse realiteit voor miljoenen mensen die getroffen worden door natuurrampen of conflicten wereldwijd.

Help mee. Doe een gift op BE53 0000 0000 5353 met de vermelding ‘Noodhulpfonds’ en help mensen in nood. Zo help je waar ook ter wereld dit het meest nodig is.

Iedere seconde telt

Natuurrampen kunnen op elk moment waar ook ter wereld plaatsvinden. Bij een ramp telt iedere seconde om levens te redden. Dankzij onze lokale Rode Kruisverenigingen kan het Rode Kruis overal snel ter plaatse zijn. We bieden hulp, sneller en efficiënter dan wie ook. Ons doel: zoveel mogelijk levens redden.

We zijn de grootste humanitaire organisatie ter wereld, met onze 191 nationale verenigingen en 14 miljoen actieve vrijwilligers. Elke dag helpen we mensen in nood. Die lokale aanwezigheid maakt ons uniek, zo kunnen we onmiddellijk hulp bieden. Zo gaat er nergens kostbare tijd verloren.

Hier bieden we momenteel actief noodhulp aan

Hier boden we de afgelopen twee jaar noodhulp aan

Overstromingen Burundi - april 2024

Tussen februari en mei 2024 werd Burundi getroffen door hevige regenval, versterkt door het weerfenomeen El Niño. Dit leidde tot verwoestende overstromingen, een stijgend waterpeil van het Tanganyika-meer en aardverschuivingen.

Momenteel bevinden zich nog steeds 1.000 families in tijdelijke opvanglocaties, terwijl 500 gezinnen geen onderdak hebben. Nu Burundi zijn tweede regenseizoen van het jaar ingaat, blijven de uitdagingen voor deze kwetsbare gezinnen hoog. 

 

Hulpverlening Ter Plaatse

Het Burundese Rode Kruis kwam onmiddellijk in actie om de getroffenen te ondersteunen. Vrijwilligers hielpen gezinnen in risicovolle gebieden te evacueren en installeerden noodopvang. Door de hevige regenval werden verschillende watervoorzieningen vernield, waardoor waterreservoirs, ook wel 'bladders' genoemd, zijn geïnstalleerd. Deze reservoirs kunnen 10.000 liter water opslaan en hebben kraantjes zodat mensen hun emmers of bidons kunnen vullen. 
Daarnaast werden hygiëne- en sanitaire voorzieningen zoals douches en toiletten gebouwd om de basisbehoeften van de getroffen bevolking te waarborgen. Het Burundese Rode Kruis leidde ook vrijwilligers op om hen voor te bereiden op noodsituaties, waaronder het omgaan met ziektes zoals cholera en psychosociale ondersteuning. 
Verder zorgde het voor de aanschaf en verdeling van noodhulpgoederen, zoals tenten, mondmaskers, handschoenen, hygiënekits en andere essentiële spullen.

 


Hoe hielp Rode Kruis-Vlaanderen?

Rode Kruis-Vlaanderen maakte 300.000 euro vrij om het Burundese Rode Kruis te ondersteunen in de noodhulpverlening. Met deze middelen kon het Burundese Rode Kruis onder andere vijf grote waterreservoirs installeren en 580.000 liter drinkwater leveren aan de zwaarst getroffen gebieden. Daarnaast zijn er 1.800 hygiënekits aangeschaft en verdeeld onder de getroffen families. Ook werden er 40 toiletten en 8 douches geplaatst in opvanglocaties om de basisbehoeften van de ontheemden te waarborgen. 
  
Dankzij jullie steun konden in de afgelopen zes maanden meer dan 2.300 gezinnen de nodige ondersteuning krijgen. Hoewel er al veel goed werk werd geleverd is, blijft de situatie zorgwekkend. Vooral nu het tweede regenseizoen van het jaar van start is gegaan en het land ook getroffen wordt door de Mpox-epidemie. Het Burundese Rode Kruis blijft zich inzetten om levens te redden en wederopbouw mogelijk te maken in de getroffen gebieden. 

Overstromingen Libië - september 2023

Op zondag 10 september werd Libië getroffen door de orkaan Daniel. De extreme neerslag in het land leidde tot de breuk van twee dammen en veroorzaakte desastreuze overstromingen in het noordoosten van Libië. De zwaarst getroffen gebieden waren de stad Derna, waar hele wijken de zee in werden gesleurd. De zware overstromingen troffen verscheidene kuststeden zoals Benghazi, Al-Jabal Al-Akhdar, Al-Marj, Batah, Bayade, Albayada, Shahta en Sousa, waardoor er veel slachtoffers vielen en de infrastructuur enorme schade opliep. Meer dan 45.000 mensen zijn naar schatting ontheemd geraakt,  4.352mensen zijn omgekomen en 8.000 mensen worden nog vermist. In totaal zijn 284 onderwijsinstellingen getroffen en 128 gezondheidsinstellingen. Er is grote schade aan wegen en er zijn tekorten aan water en elektriciteit.

  

Aardbevingen Marokko - september 2023

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een zware aardbeving van 6,8 magnitude. De meest getroffen provincies zijn Taroudant, Marrakech, Chichawa en Al Haouz, gelegen in centraal Marokko op zo’n 75km van de stad Marrakech. De getroffen gebieden liggen voornamelijk in het gebergte Hoge Atlas, wat de toegankelijkheid bemoeilijkt. Als gevolg van de zware vernielingen door deze aardbeving kwamen zo’n 3.000 mensen om het leven en raakten 3.500 mensen gewond. In het totaal werden 60.000 huizen vernietigd en waren 500.000 mensen intern ontheemd. Ook zo’n 530 scholen werden door de aardbeving beschadigd, wat invloed heeft op zo’n 100.000 kinderen en jongeren. 

1 jaar na de aardbeving in Marokko

Een jaar geleden werd Marokko getroffen door een verwoestende aardbeving. Dankzij de immense solidariteit van de Vlamingen kon Rode Kruis-Vlaanderen meer dan €900.000 inzamelen voor hulpverlening in het getroffen gebied. 
Deze fondsen zijn in samenwerking met het Duitse Rode Kruis overgemaakt aan de Marokkaanse Rode Halve Maan, die direct na de ramp in actie kwam met zoek- en reddingsoperaties, medische hulp, noodhulp en onderdak voor meer dan 23.000 zwaar getroffen mensen.

Afgelopen jaar ging Marie van Rode Kruis-Vlaanderen naar Marrakesh om de coördinatie ter plaatse te versterken. Ondanks de geboekte vooruitgang blijven de uitdagingen door de afgelegen ligging en extreme temperaturen aanhouden.  

Onze missie stopt echter niet. Rode Kruis-Vlaanderen blijft zich inzetten voor langdurige ondersteuning, met de focus op capaciteitsversterking, rampenvoorbereiding en basisgezondheidszorg in de getroffen regio’s. 

Maak jij mee het verschil voor mensen in nood?

Met een gift aan ons Noodhulpfonds kunnen wij bij volgende wereldwijde rampen meteen in actie schieten en helpen waar en wanneer het nodig is. Ook bij stille rampen die het nieuws niet halen. Want elke seconde telt ... 
Doe een gift op BE53 0000 0000 5353 met de vermelding ‘Noodhulpfonds’ en help mensen in nood.  

Gewapend conflict Soedan - april 2023

Het conflict in Soedan brak uit in april en heeft een hoge tol geëist van de bevolking. 8,2 miljoen mensen zijn op de vlucht, waarvan 6,5 miljoen intern ontheemd zijn en 1,76 miljoen mensen hun toevlucht hebben gezocht in andere landen, voornamelijk Tsjaad, Egypte, Zuid-Soedan en Ethiopië. Deze situatie wordt nog verergerd door de reeds bestaande uitdagingen waarmee Soedan wordt geconfronteerd: economische instabiliteit, klimaatverandering en aanhoudende droogte, waardoor 24,8 miljoen mensen dringend nood hebben aan humanitaire hulp.

Rode Kruis-Vlaanderen maakte in juni 2023 150.000 euro vrij uit het noodhulpfonds voor levensreddende humanitaire ondersteuning in Soedan. Het geld wordt ingezet via het Internationale Rode Kruis, dat de Soedanese Rode Halve Maan ondersteunt in hun hulpacties. De prioriteiten liggen op enerzijds op medische ondersteuning en bevoorrading, en anderzijds op het uitdelen van drinkbaar water en voedsel.

Storm Freddy - maart 2023

Door de doortocht van Storm Freddy in Zuidoost-Afrika is de situatie ter plaatse zorgwekkend. Na 3 weken stormweer is er al sprake van bijna 600 doden, zo'n 400.000 ontheemden en enorm veel materiële schade. Bovendien is ongeveer 100.000 hectare landbouwgrond getroffen, waardoor er voedselschaarste dreigt. Daarom maakt Rode Kruis-Vlaanderen 100.000 euro vrij uit het noodhulpfonds voor humanitaire ondersteuning. Daarnaast heeft Rode Kruis-Vlaanderen vaste medewerkers in Mozambique, die er samenwerken met het lokale Rode Kruis om de noodhulp te coördineren.

De gevolgen van storm Freddy zijn het grootst in Malawi, maar ook in Mozambique is er veel menselijke en materiële schade. De situatie is bovendien extra precair omdat deze crisis er bovenop twee andere crisissen komt: begin februari waren er al zware overstromingen in het zuiden van Mozambique en er is een grote cholera-uitbraak, die vooral Malawi treft. Deze nieuwe zware regenval door storm Freddy, met nieuwe overstromingen tot gevolg, zorgt ervoor dat de cholera-uitbraak zich blijft verspreiden.

Aardbevingen Turkije en Syrië - februari 2023

Op maandag 6 februari werden delen van Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen. De materiële schade is enorm en ook de menselijke tol is hoog.
De Turkse Rode Halve Maan en de Syrische Rode Halve Maan zijn al van bij aanvang van de ramp ter plaatse en bieden er de meest acute hulp, gaande van reddingsoperaties in de getroffen gebieden, over het verlenen van medische hulp tot het voorzien van huisvesting voor de slachtoffers die geen onderdak meer hebben.

Overstromingen Pakistan - september 2022

De situatie in Pakistan n.a.v. overstromingen is erg zorgwekkend. De Pakistaanse regering riep vorige week al de noodtoestand uit. En woensdag kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie de hoogste alarmfase af. Er zijn al minstens 1.100 doden en 3.600 gewonden. De noden ter plaatse zijn enorm. Daarom maakt Rode Kruis-Vlaanderen 250.000 euro vrij uit het noodhulpfonds. In eerste instantie zal dat geld vooral gebruikt worden om voedselpakketten en hygiënekits te verdelen onder de slachtoffers.

De middelen worden via het Duitse Rode Kruis ingezet, omdat zij al sinds 1983 in Pakistan actief zijn en ook nu ter plaatse aanwezig zijn. Daar bieden ze broodnodige ondersteuning aan de Pakistaanse Rode Halve Maan, de belangrijkste humanitaire organisatie in het land. In eerste instantie zullen de middelen vooral gebruikt worden om voedselpakketten en hygiënekits te verdelen onder de slachtoffers.

Help ook jij mensen in nood?

Een verwoestende ramp of een dodelijk conflict kan overal ter wereld voorkomen. Vaak met dramatische gevolgen voor de getroffenen. Over de hele wereld hebben miljoenen kwetsbare mensen onze hulp hard nodig.

Help mee. Doe een gift op BE53 0000 0000 5353 met de vermelding ‘Noodhulpfonds’ en help mensen in nood.

Dankzij ons grootste wereldwijde netwerk kunnen lokale Rode Kruisvrijwilligers altijd en meteen helpen. Jouw gift draagt hieraan bij.