Rampenhulpverlening

In de provinciale zetel wordt de preventieve hulpverlening bij grote manifestaties en evenementen binnen West-Vlaanderen voorbereid.

In rampomstandigheden ontplooit de provinciale zetel zich als een commandoruimte, onthaalcentrum, een telefooninformatiecentrum (TIC) of een tijdelijk opvangcentrum.

Snelle Interventieteams (SIT's)

Rode Kruis West-Vlaanderen beschikt over 5 snelle interventieteams (SIT's). Die zijn dag en nacht beschikbaar om hulp te bieden bij rampen.

Bij deze SIT's wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende middelen.

SIT-voertuig: een materiaalwagen voor de medische hulpverlening na een ramp.

SIT-MED: bevat gestandaardiseerd medisch materiaal zoals draagberries, medische koffers.

SIT-LOG: vervoert gestandardiseerd niet-medisch materiaal zoals een opblaasbare tent, signalisatiemateriaal en stroomgenerator.

In West-Vlaanderen beschikken we over 2 SIT-voertuigen, 2 SIT-MED's en 1 SIT-LOG.

 

Telefooninformatiecentrum (TIC)

Eén van de taken binnen de provinciale zetel in rampomstandigheden is het TIC.

Betrokkenen en ongeruste familieleden, vrienden, kennissen willen na een ramp zo snel mogelijk correcte informatie over slachoffers. Daarom verzamelen en controleren Rode Kruisvrijwilligers meteen alle gegevens over slachtoffers en andere betrokkenen. Zij bemannen dan ook het TIC. Hier kunnen mensen dan terecht met hun vragen.

 

Onthaalcentrum

Als mensen na een evacuatie (brand, explosie, gaslek,...) niet onmiddellijk een geschikte huisvesting vinden, kunnen ze tijdelijk opgevangen worden in de PZWV. Een kop koffie.... maar ook veldbedjes, dekens en hygiënepakketten,... staan hiervoor ter beschikking.

 

Rampoefeningen

De voorafgaande opdrachten worden geoefend doordat meermaals per jaar  rampoefeningen worden georganiseerd. Het is namelijk niet evident om in een crisissituatie met zoveel mensen in de weer te zijn zonder elkaar voor de voeten te lopen. Dat is het bij een echte ramp ook niet. Met een dergelijke oefening wordt de kennis en paraatheid getest van de hulpverleners alsook de communicatie tussen de hulpdiensten.

Achteraf wordt steeds een debriefing georganiseerd waarbij dan rekening wordt gehouden met de aandachts- en/of verbeterpunten.

 

Ondersteuning Noodcentrale 112

In bepaalde noodsituaties (bv extreme weersomstandigheden) kunnen de Rode Kruis ambulance diensten gevraagd worden om ondersteuning te bieden aan de noodcentrale 112.