Alles over plasma geven

Wat is bloedplasma? Simpel: een kwestie van overleven. Voor heel wat patiënten. Zo ook pasgeboren baby's. Kunnen zij op jou rekenen? Plasma doneren kost amper een uurtje van je tijd. Elke dag opnieuw hebben we plasmadonoren nodig om samen levens te redden. Het voordeel: van plasma geven herstel je sneller dan van een bloeddonatie. Je kan het dus vaker doen.

  • Wat is (bloed)plasma? Je bloed bestaat voor 55 % uit een gele vloeistof: plasma. Dat bestaat op zijn beurt voor 91,5 % uit water en voor 8,5 % uit opgeloste stoffen als eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen.
  • Waarom nodig? Het is van levensbelang voor mensen die ernstige stollingsstoornissen hebben door massaal bloedverlies of door bloedziekten. Ook voor pasgeboren baby's met ernstige geelzucht. En voor de aanmaak van heel wat medicatie.
  • Wie mag plasma doneren? Vul de donorzelftest in en je weet meteen of je in aanmerking komt.
  • Hoe vaak? Je mag plasma om de 14 dagen doneren. Na een bloeddonatie moet je minstens 28 dagen wachten voor je plasma kan geven.
  • Duur? Het donatieproces neemt iets meer dan 1 uur in beslag. De plasma-afname zelf zo'n 30 à 45 minuten.
  • Waar? Omdat we voor de afname van plasma een speciaal toestel nodig hebben, kan dat enkel in 1 van onze 14 vaste donorcentra.
  • Hoe? Plasma wordt afgenomen via een ander toestel dan bloed. Het grootste verschil: je krijgt je bloedcellen terug toegediend als je plasma geeft. Hier lees je stap voor stap hoe het in z'n werk gaat. 

Ik maak een afspraak

Lien vertelt hoe je plasma daarna verwerkt en getest wordt

Plasmaritten

Plasma geven kan ook in groep!

Je hebt waarschijnlijk al eens de term ‘Plasmaritten’ horen vallen? Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Wat is een plasmarit?

Een plasmarit is een afspraak met een minimumaantal van twee deelnemers (donoren) om samen naar het Donorcentrum te rijden en plasma te geven.  De heen- en terugrit worden gratis aan de donoren aangeboden door de lokale Rode Kruisafdeling. De afdeling plant de afspraken in op dagen waar een vrijwilliger chauffeur kan zijn. Deelnemers schrijven zich in voor de rit en er wordt afgesproken op een centrale plek. Van hieruit vertrekt de plasmarit zodat zowel de donatie als de ritten heen en terug gezellig en eenvoudig kunnen verlopen.

Waarom aan een plasmarit deelnemen?

  • Vind je het gezellig om samen in een groep plasma te geven?
  • Heb je graag dat het vervoer en de plasma-afspraak in het donorcentrum voor jou ingepland worden?
  • Geniet je van de toffe babbels met de andere donoren die meegaan tijdens de plasmarit?

Neem dan contact op met de volgende afdelingen die momenteel plasmaritten organiseren: 

Graag tot binnenkort in één van onze donorcentra!

Dokters hebben mijn vrouw tijdens haar behandeling 8 zakken plasma toegediend. Ik vind het belangrijk om mijn medemens te helpen. Als dat met iets evidents als bloed of plasma geven kan, des te gemakkelijker.

Olivier

Plasmadonor

Domine is een mirakel

Dr. Vanlander

Arts UZ Gent

"Toen Domine hier toekwam met de ambulance dachten we allemaal: dit komt niet goed. Hij zag er heel slecht uit, was volledig blauw en moeilijk te beademen. Maar dankzij het continue toedienen van bloed en plasma en de operaties is het ons toch gelukt."