Doneren: hoe, waar en mag ik?
Bloed, plasma of plaatjes geven. Dat doen we voor elkaar. Voor wie het nodig heeft. Op een dag is dat misschien jouw buurman, je teamgenoot of je moeder. Help ook mee! Of jij in aanmerking komt om bloeddonor te worden? Hoe het in z'n werk gaat? Waar het kan? Dat lees je hier.
Waar geven?
Wat is voor mij de dichtstbijzijnde optie?
Bij het maken van een afspraak kan je zoeken op locatie. Geef je locatie in in ons donorportaal en je krijgt meteen een overzicht van de dichtstbijzijnde opties. Vink ook aan of je bloed, plasma of bloedplaatjes wil geven. In het donorportaal zitten zowel de vaste afnameplaatsen (onze donorcentra in de steden) als de mobiele collectes die door heel Vlaanderen trekken vervat. Zo vind je handig en snel wat voor jou het beste past.
Bloed kan je overal geven, plasma in al onze donorcentra en bloedplaatjes enkel in de donorcentra van Brugge, Edegem, Genk, Gent, Leuven en Mechelen.
Kunnen we een bloedinzameling organiseren op een locatie naar keuze?
Ja, je kan als bedrijf, bedrijvenpark of organisatie een bloedinzameling ter plaatse organiseren als je minstens 750 werknemers of sympathisanten hebt. We reiken je alle noodzakelijke materiaal aan om iedereen te enthousiasmeren: flyers, banners, filmpjes, standaardmails, affiches en een online inschrijvingsmodule. Contacteer ons op relatiebeheer@rodekruis.be voor meer info.
Minder dan 750 collega's of leden? Trek dan met je bedrijf naar Rode Kruis-Vlaanderen. Plan een teamuitje naar het dichtstbijzijnde donorcentrum. Een lossere sfeer voor overleg, informele besprekingen en in teamverband een goede daad doen: alleen maar voordelen!
Wat geven?
Wat is het verschil tussen bloed, plasma en bloedplaatjes?
Zowel met het doneren van bloed, plasma als bloedplaatjes red je levens.
Lees hier alles over de verschillende bloedproducten.
Daarnaast kan je ook van onschatbare waarde zijn door je te registeren als stamceldonor.
Is mijn bloedgroep nodig?
Ja, want elke bloedgroep is echt nodig. Zoals je misschien weet, kan je niet zomaar aan iedereen bloed geven of van iedereen bloed ontvangen. Het hangt af van je ABO-bloedgroep en resusfactor. Je bloedgroep bepaalt dus wie jouw bloed kan ontvangen. Maar dat je met jouw bloedgroep sowieso mensen helpt en levens redt, dat staat vast! Ook bij plasma is je bloedgroep van belang. Bekijk hier wie jij helpt en hoe de voorraad van jouw bloedgroep er voor staat.
Waarom werken we met doneren op afspraak?
Waarom op afspraak geven?
Je beurt afwachten om bloed of plasma te geven omdat het net een druk moment is? In de wachtrij moeten staan om levens te redden? Zeg nu zelf, dat wil je liever niet. En ook wij maken het onze donoren graag zo gemakkelijk en laagdrempelig mogelijk. Daarom werken we met een afsprakensysteem.
Dus: kom je doneren? Dan vragen we je om altijd vooraf even een afspraak te maken. Dat kan ook de dag zelf nog (telefonisch of online). Zo kunnen we jou vlot welkom heten.
Alvast bedankt!
Hoe communiceren we met (potentiële) donoren?
Bellen jullie mensen op om te komen doneren?
Ja. In het kader van de bloedvoorraad bellen call agents voor het Rode Kruis (potentiële) donoren op. Zij vragen om nog eens te komen doneren. We werken hiervoor samen met een externe partner die ervaring heeft met goede doelen. De call agents krijgen een specifieke opleiding van Rode Kruis-Vlaanderen zodat zij de juiste informatie kunnen verstrekken. We bellen vanuit het nummer +32 2 880 11 81.
Ben je opgebeld en heb je hier vragen over? Laat het ons dan weten op bloed@rodekruis.be of bel ons op 015 44 39 99.
Hebben jullie een nieuwsbrief waarop ik me kan inschrijven?
Zeker! Als je op de hoogte wilt blijven van alle nieuwtjes en acties, stuur dan een mail naar bloed@rodekruis.be zodat we jou maandelijks een update kunnen sturen.
Wat voor mijn donatie?
Wat mag ik eten of drinken voor ik bloed, plasma of bloedplaatjes geef?
Kom niet met honger naar je donatie. Vermijd ook het omgekeerde: een zware, vette maaltijd vlak ervoor met veel kaas, frietjes, mayonaise, eieren, spek, boter of slagroom bijvoorbeeld. Dan is de kans groter dat je onwel wordt tijdens of na de donatie. Een normale, licht verteerbare maaltijd eten zo'n 2 uur vooraf is ideaal. Een rustpauze, koekje en verder normaal voedingspatroon volstaan ook om nadien de bloedbestanddelen snel weer op peil te brengen.
Drink zowel voor als na je donatie meer water dan gewoonlijk voor een goede vochtbalans. Andere niet-alcoholische dranken kunnen natuurlijk ook. Op onze bloedinzamelingen en in de donorcentra krijg je water en drankjes aangeboden voor en na je gift. Neem die zeker aan. In de 24 uur nadien is het een goed idee om vochtafdrijvende dranken zoals alcohol en koffie te mijden.
Vermijd ook in de 24 uur vóór donatie alcohol. Of compenseer alcoholgebruik door veel water te drinken. Wie dronken toekomt, wordt geweigerd.
Wat na mijn donatie?
Mag ik meteen sporten of werken na mijn donatie?
Wat met eten of alcohol drinken na mijn donatie?
Heb je nog twijfels, een vraag of wil je een klacht doorgeven na je donatie?
Krijg ik een bedanking?
Ja, je krijgt een bedanking. Bekijk jouw voordelen hier.
Hoe vaak en hoeveel mag ik geven?
Hoeveel tijd moet je laten tussen donaties?
Afhankelijk van wat je geeft zal er een andere tijd tussen je donaties moeten zitten.
Bloed
- Je mag max. 4 keer per jaar bloed geven. Na elke bloedgift moet je minstens 2 maanden wachten voordat je opnieuw bloed mag geven. (Enkel onder strikte voorwaarden kan iemand met hemochromatose tot 6 keer per jaar bloed geven.)
Plasma
- Je mag om de 2 weken doneren.
Bloedplaatjes
- Je mag om de 2 weken doneren en max. 24 keer per jaar.
Combinatie
Als je bloed, plasma en/of bloedplaatjes combineert, dan mag je maximum 26 giften per jaar in totaal doen.
- Na een bloedgift moet je minstens 4 weken wachten voor je weer plasma of bloedplaatjes mag geven.
- Na een bloedgift moet je minstens 2 maanden wachten voor je opnieuw bloed mag geven.
- Na een plasma- of bloedplaatjesgift moet je ook 2 weken wachten voor een nieuwe bloedgift.
Welke hoeveelheid bloed wordt bij mij afgenomen?
De aanwezige arts bepaalt op basis van de medische vragenlijst en het medische onderzoek voor de afname hoeveel bloed, plasma of bloedplaatjes jij kan geven. Als je gezond bent, kan je best wat bloed, plasma of bloedplaatjes missen. Je lichaam maakt er immers voortdurend aan.
- Gemiddeld bevat het lichaam van een gezonde, volwassen persoon 4 à 6 liter bloed, afhankelijk van je gewicht. Een vuistregel is dat een mens ongeveer 1/13e van zijn lichaamsgewicht aan bloed heeft. Mannen hebben doorgaans meer bloed in hun lichaam dan vrouwen. Bij een donatie mag 450 of 470 ml bloed (afhankelijk van je lengte, gewicht en geslacht) afgenomen worden.
- Bij plasma is de maximale hoeveelheid 765 ml.
- Bij bloedplaatjes is de maximale hoeveelheid 500 ml.
Hoe garanderen jullie veiligheid en privacy?
Hoe zorgen jullie voor veiligheid?
- Veiligheid is voor ons topprioriteit. We willen dat de donatie veilig verloopt voor jou als donor. En ook voor de patiënt die jouw bloed ontvangt. Daarom mag je in bepaalde gevallen - tijdelijk of permanent - geen bloed, plasma of bloedplaatjes geven. We doen aan donorselectie vóór de bloedgift. We stellen je vragen en doen een kort onderzoek. Onze selectiecriteria zijn wetenschappelijk onderbouwd.
- We zetten enkel speciaal opgeleid personeel in om bloed, plasma en bloedplaatjes af te nemen. Het afnemen van bloed (door veneuze of capillaire punctie) is een verpleegkundige handeling B2 die in het K.B. van 18 juni 1990 bepaald staat als 'Bloedafneming'. Dat K.B bepaalt ook dat de verpleegkundige zelfstandig bloed mag afnemen bij de donor, op voorwaarde dat de arts daar toestemming voor heeft gegeven. In het verleden werd aan andere beroepscategorieën (medisch laboratorium technologen, apothekers) het bijzonder attest ‘Bloedafname door veneuze puncties’ afgeleverd.
- Er wordt gebruik gemaakt van steriel materiaal dat alleen voor jou bestemd is. Na gebruik wordt het weggegooid.
- Je voeding volstaat ruimschoots om de afgegeven bloedbestanddelen snel weer op peil te brengen. Aan vrouwelijke donoren onder de 50 jaar vraagt de arts om gedurende enkele dagen na de bloeddonatie een ijzersupplement in te nemen.
- Ook goede communicatie is een belangrijke voorwaarde voor de veiligheid. Daarom moet je Nederlands, Frans, Engels of Duits spreken om bloed te geven. Elke donor moet voor hij bloed geeft op gesprek bij de afnamearts. De arts doet een kort medisch onderzoek, overloopt je antwoorden op de medische vragenlijst en stelt bijkomende vragen. Je kan bij de arts ook terecht met al je vragen over je donatie. We vragen dus dat je Nederlands, Frans, Engels of Duits spreekt om dat mogelijk te maken. Het is immers belangrijk dat onze afnamearts vragen kan stellen en jou kan begrijpen. Omgekeerd moet jij zijn vragen kunnen begrijpen en beantwoorden. Alleen zo kunnen we garanderen dat het afgenomen bloed veilig is. We doen ons uiterste best om naast Nederlands ook vlot Frans, Engels en Duits te spreken, zodat we zoveel mogelijk donoren kunnen ontvangen. In elk donorcentrum is een vertaling van de medische vragenlijst in het Frans, Engels en Duits beschikbaar.
Is het belangrijk dat doneren vrijwillig gebeurt?
Ja, voor de veiligheid van bloedproducten is het heel erg belangrijk dat doneren gebaseerd is op vrijwilligheid. Mensen die vrijwillig bloed afstaan, doen dat voor elkaar. Uit overtuiging. Omdat ze mensen in hun omgeving willen helpen.
Mag ik mij terugtrekken als donor?
Ja, op elk moment kan je je terugtrekken als donor. Zelfs als je op de afnamezetel ligt, kan je beslissen om er niet mee door te gaan. Je kan ook op elk moment beslissen dat je geen donor meer wil zijn. Eén keer bloed, plasma of bloedplaatjes geven, houdt geen verplichtingen in voor de toekomst.
Waarom moet ik mijn identiteitskaart tonen?
Bij je inschrijving maken we gebruik van je elektronische identiteitskaart voor een eenduidige en onbetwijfelbare identificatie van jou als donor. Dit is van fundamenteel belang om de weg van jouw donatie tot bij de ontvanger op elk moment te kunnen opvolgen.
Via de chip lezen we de volgende gegevens in: het rijksregisternummer, naam, voornaam, geboortedatum, geslacht, adres en foto.
We zijn door het Sectoraal Comité van het Rijksregister gemachtigd om het identificatienummer van het rijksregister te gebruiken.
Wat gebeurt met mijn persoonlijke gegevens?
Jouw persoonlijke gegevens gebruiken we enkel voor het beheer van onze administratieve en medische gegevens, en anonieme informatieverstrekking over onze bloedtransfusieactiviteiten. Volgens de wetgeving op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer heb je na schriftelijke aanvraag het recht om jouw persoonsgegevens te raadplegen en wijzigen.
Wat betekent ‘geïnformeerde toestemming’?
Dit betekent dat je met kennis van zaken toestemming geeft voor de afname van je bloed, plasma of bloedplaatjes. Kennis van zaken houdt in dat je het voorlichtingsmateriaal las, de mogelijkheid had om vragen te stellen en bevredigende antwoorden kreeg. Het houdt ook in dat je in de medische vragenlijst en tijdens het medische onderzoek informatie gaf die naar beste weten waarheidsgetrouw is.
Daarnaast wordt ook toestemming gevraagd voor het gebruik van reststalen voor wetenschappelijk en epidemiologisch onderzoek. Indien je dit niet wenst, kan je de opt-out aankruisen op de medische vragenlijst.
Ten slotte geef je aan dat je geïnformeerd bent dat je tot 12 uur na de bloedafname geen gevaarlijke beroepen mag uitvoeren, of lichamelijke of sportieve activiteiten met risico voor jezelf of derden. Indien je vragen hebt over je donatie, kan je dit altijd bespreken met de afnamearts.