Hulp krijgen bij rampen en evenementen is een zaak van leven of dood

Het noodlot kan altijd en overal toeslaan. En dan is snel hulp krijgen een zaak van leven of dood. Het Rode Kruis schiet meteen in actie om te helpen bij rampen. Dat doen we door onze plaatselijke Rode Kruisafdelingen snel in te zetten, of door de samenwerking met andere hulpdiensten. Door onze ervaring is het geen toeval dat de overheid ons hiervoor officieel heeft aangeduid als enige en preferentiële partner. Wie hulp nodig heeft, kan rekenen op het Rode Kruis.

Wil jij ons financieel ondersteunen?

We willen optimaal hulp kunnen blijven bieden bij een ramp maar hiervoor hebben we geld nodig. Want ook morgen is jouw financiële steun nodig. Steun vandaag en verander ergens iemands leven.

Schenk met 40 euro 5 isothermische dekens en bescherm slachtoffers van ongevallen en rampen tegen onderkoeling.

 

DOE EEN GIFT

 

Onze vrijwilligers

Lange leve onze vrijwilligers. Zij zijn de spil van onze werking. Elke dag helpen ze heel veel mensen op heel veel verschillende manieren. Ze schieten meteen in actie op hulp te verlenen, ook bij nood- en crisissituaties. André (35 jaar) was als ambulancier van wacht na de aanslagen op 22 maart 2016.

"Alle hulpverleners en vrijwilligers reageerden op dat moment heel professioneel, we zijn ervoor opgeleid. Maar ik kan niet ontkennen dat er heel wat gevoelens door je lijf gieren als je al dat leed ziet. Ik probeerde de hele tijd te denken dat ik in een film zat, dat de aanslag niet echt gebeurd was. Op die manier kon ik mijn gevoelens onderdrukken en focussen op wat echt telde." Bij André staat 22 maart voor altijd in zijn geheugen gegrift.

 

Hoe kan je op ons rekenen?

Tijdens evenementen bieden we zorg door het opzetten van preventieve hulpposten. Daarnaast is hulp verlenen bij rampen voor ons een basisopdracht. Wij maken deel uit van de algemene nood- en interventieplanning van de medische, sanitaire en psychosociale hulpverlening. Bij een ramp nemen we drie belangrijke taken op ons: medische hulpverlening, vervoer van gewonden en psychosociale ondersteuning.

 

Hulpposten op evenementen

Waar veel mensen samenkomen, is de kans op ongevallen groot. Met een preventieve hulppost op concerten, sportwedstrijden en festivals kunnen onze vrijwilligers meteen zorg en hulp bieden.

Lees meer

 

Medische hulpverlening bij rampen

Bij een ramp beschikken de gewone hulpdiensten niet altijd over voldoende middelen. Ons Snel Interventie Team springt hen meteen bij. Ze brengen alle materiaal mee om snel een medische post op te bouwen: opblaasbare tenten, verlichting, draagberries, medisch materiaal en spoedmedicatie. Zo kunnen we meteen hulp verlenen.

Lees meer

 

Vervoer van gewonden bij rampen

Bij een rampsituatie met veel getroffenen komt het erop aan om zo snel mogelijk de nodige zorgen te verstrekken aan zo veel mogelijk mensen. Wij organiseren het vervoer van gewonden.

Lees meer

 

Psychosociale ondersteuning bij rampen

Mensen die getroffen zijn door een schokkende gebeurtenis hebben nood aan psychosociale opvang. Wij bieden hulp aan iedereen: gewonden, niet-gewonden, ongeruste familieleden en betrokken hulpverleners.

Lees meer

Iedereen kan een slachtoffer worden?

Danielle, al 23 jaar als Customer Services Agent aan de slag voor Aviapartner, ging die bewuste 22e maart rond 7u30 aan de slag op de luchthaven van Zaventem: "Alles verliep rustig. Ik herinner me nog goed dat een passagier me zijn ticket overhandigde en toen ontplofte er iets. Ik wist, voelde meteen dat het om een aanslag ging."

Niet veel later ging er dicht bij haar werkplek een tweede bom af. Hierdoor liep ze blijvende gehoorschade op. Nog steeds hoort ze 60% minder uit haar linkeroor en heeft ze moeite om mensen te verstaan wanneer er veel achtergrondgeluid is. Na de tweede ontploffing vluchtte ze voor haar leven. Uit schrik de terroristen tegen te komen, liep ze niet naar buiten, maar rende ze naar de andere terminal om te ontsnappen aan de chaos. Achteraf kreeg ze te horen dat er nog een derde bom aanwezig was in die terminal ... ze wil er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als ook deze bom ontploft was.

 Danielle maakt duidelijk ze een leven heeft vóór 22 maart en een leven ná de aanslagen. Hoe graag ze ook verder wil met haar leven, deze schokkende gebeurtenis zal er altijd deel van uitmaken: "Afscheid nemen van familie en vrienden heeft een heel andere betekenis gekregen na wat er is gebeurd. Mijn dochter zit op kot in Leuven en iedere zondagavond heb ik het moeilijk om afscheid te nemen en hoop ik haar op vrijdagavond terug te zien."

Help jij alstublieft ook mee?

Met een gift maak jij het verschil voor slachtoffers van noodsituaties zoals een brand of een verkeersongeval. Jij zorgt er mee voor dat we overal in Vlaanderen snel en efficiënt kunnen helpen. Want je mag er toch niet aan denken wat zou er gebeuren als we er niet zouden zijn om te helpen?

 

DOE EEN GIFT