Meld je aan als vrijwilliger voor de WOW kampen +

Heb jij een hart voor kinderen met een beperking? Kan jij je vrij maken tijdens de paas- of herfstvakantie? Ga dan mee als vrijwilliger met de WOW kampen +. Meer dan zomaar plezier gegarandeerd!

Ga je mee als vrijwilliger in 2024?

Fantastisch plan! Vervolledig hier jouw aanmelding om vrijwilliger te worden voor de WOW kampen + in 2024:

Overzicht WOW kampen + 2024:

Data voor vrijwilligers Data voor kinderen
7 t.e.m. 12 april 2024 8 t.e.m. 12 april 2024
27 oktober t.e.m. 1 november 2024 28 oktober t.e.m. 1 november 2024

Meld je hier aan

Hoe ziet een WOW kamp + eruit?

Voor de start van het kamp

Voor de start van het WOW kamp + komen we samen tijdens een voorbereidingsmoment. Die dag leren we elkaar kennen en werken het weerschema uit, maken we kennis met de zorgprofielen en lichten we de zorg toe. Heb je nog geen ervaring in de zorg? Geen probleem! We leiden je graag op via onze opleidingen

Start

Het WOW kamp+ start een dag eerder voor de vrijwilligers. Zo hebben we de tijd om de laatste voorbereidingen te treffen. Eenmaal de deelnemers zijn aangekomen op kamp, starten we elke dag met een kampdans, gevolgd door een waaier aan fijne activiteiten met oog voor voldoende rust en aandacht voor elk kind.

Einde

Het kamp eindigt voor de vrijwilligers en deelnemers op dezelfde dag. We sluiten het kamp samen af. Na het vertrek van de deelnemers, zorgen de vrijwilligers dat het vakantiehuis terug netjes wordt achtergelaten.

Na het kamp

Na het kamp vragen we je om je ervaringen met ons te delen. Indien je na het kamp met vragen of opmerkingen zit, kan je contact opnemen met ons via: wowkampenplus@rodekruis.be

Wat verwachten we van jou?

  • Je bent minstens 18 jaar. 

  • Je bent 1 week volledig beschikbaar. 

  • Je hebt een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

  • Je voelt de doelgroep goed aan, je hebt empathie en je begrijpt waar kinderen met een beperking nood aan hebben.

  • Je bent positief ingesteld en dat breng je ook over naar anderen. 

  • Je werkt graag samen.

  • Je bent discreet en geduldig.

Vrijwilligersfuncties

Als vrijwilliger kan je kiezen uit een aantal verzorgende of ondersteunende functies. Voor sommige functies heb je een bepaald diploma of specifieke vaardigheden nodig, andere staan open voor iedereen.

  • Verpleegkundige 

  • Zorgvrijwilliger 

  • Nachtvrijwilliger zorg 

  • Animator 

  • Logistieke hulp

  • Kampverantwoordelijke 

Brochure voor vrijwilligers

Alle info voor de vrijwilligers van de WOW kampen + op een rijtje? Daarvoor is er onze infobrochure:

Download hier

Veelgestelde vragen

Hoe meld ik me aan in als vrijwilliger voor een WOW kamp +?

Aanmelden kan via www.rodekruis.be/vrijwilligeropkampplus. Als je de eerste keer meegaat als Rode Kruisvrijwilliger, dan vragen we je om je als vrijwilliger te registreren bij Rode Kruis-Vlaanderen. Hoe je dat doet, leggen we je uit bij de bevestiging van je aanmelding.

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Zodra we je aanmelding ontvangen hebben, bekijken we de mogelijkheden en laten we je weten welk kamp jij begeleidt. We houden daarbij rekening met de wensen die je opgeeft. Soms is de vrijwilligersfunctie waarvoor je je opgaf niet meer vrij. Daarom geef je best meerdere functies op die je interesseren. Als alle vrijwilligersplaatsen al volzet zijn, plaatsen we je op de reservelijst.

Moet ik een minderjarigenmodel uittreksel strafregister voorleggen?

Ja. Tijdens het kamp werken we met kinderen en minderjarige jongeren en dus vragen we aan iedere vrijwilliger om, om de vier jaar het Minderjarigenmodel uittreksel strafregister (596.2) voor te leggen. Dit kan je gemakkelijk afhalen op de dienst Bevolking van je gemeente. In sommige gemeenten kan je je bewijs ook opvragen via het e-loket (website van je gemeente) bij ‘Uittreksel uit het Strafregister’. We respecteren natuurlijk jouw privacy en dit document wordt voor geen enkel ander doeleinde gebruikt.

Ik heb een plaats gekregen als vrijwilliger op een kamp, maar kan toch niet mee. Wat nu?

Soms gebeurt het dat je door ziekte of onvoorziene omstandigheden toch niet mee op kamp kan. Waarschuw ons dan zo snel mogelijk. Dan kunnen we makkelijker een andere vrijwilliger inschakelen, zodat het kamp voor de kinderen niet in het gedrang komt. Minder vrijwilligers betekent minder tijd, zorg en aandacht voor de kinderen.

Ben ik verzekerd als er iets misloopt op weg naar het kamp of tijdens het kamp?

Als Rode Kruisvrijwilliger ben je volledig verzekerd. Rode Kruis-Vlaanderen heeft  een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor alle vrijwilligers. Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je ook verzekerd voor schade aan derden tijdens het kamp. 

Is mijn auto ook verzekerd?

Er geldt een aanvullende schadeverzekering voor je auto als je deze op vraag van Rode Kruis-Vlaanderen gebruikt tijdens het kamp. Je auto én de inzittenden zijn door de verzekering verzekerd. Meer info hierover vind je op www.mijnrodekruis.be.

Ik ben verpleegkundige. Wordt mijn beroepsrisico ook verzekerd door het Rode Kruis?

Het beroepsrisico voor verpleegkundigen (voor zogenaamde ‘voorbehouden handelingen’) is gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering van Rode Kruis-Vlaanderen.

Wie betaalt en regelt het vervoer naar het kamp?

Je staat zelf in voor je vervoer van en naar het kamp. Uiteraard betalen wij je vervoersonkosten (voor auto, trein, bus) terug. Als je carpoolt, dan kan alleen de chauffeur vergoed worden voor zijn reiskosten. De kilometervergoeding staat dus los van het aantal mensen dat de chauffeur meeneemt. We vergoeden geen reiskosten aan studenten die in het kader van hun stage deelnemen aan een WOW kamp +.

Moet ik een uniform dragen tijdens het kamp?

Je moet geen uniform dragen, ook niet als je verzorgingstaken uitvoert. Het vakantieverblijf is immers een plaats waar de kinderen op kamp zijn. Daarom dragen alle vrijwilligers gewone kleding.

Moet ik iets betalen tijdens het kamp?

Als vrijwilliger en stagiair is jouw verblijf gratis. Je hoeft tijdens het kamp dus niets te betalen, tenzij persoonlijke aankopen.

Hoe zit het met de maaltijden tijdens het kamp?

Als vrijwilliger en stagiair eet je gewoon mee met de kinderen. Je schuift samen met hen aan tafel. Deze maaltijden zijn gratis voor jou.

Zijn er vegetarische of veganistische maaltijden?

Ja. Als je vegetarisch of veganistisch eet, geef dit dan bij de aanmelding door.

Mag ik roken?

Het vakantieverblijf is rookvrij. Roken kan op de voorziene rookplekken. Het gebeurt sowieso nooit in het bijzijn van de kinderen. 

Waar slaap ik?

De kamers zijn ingericht met stapelbedden en je deelt je kamer met meerdere vrijwilligers of stagiairs. Als je een kamer wil delen met een bepaalde vrijwilliger, geef dit dan door bij je aanmelding. We houden hier zo veel mogelijk rekening mee bij de kamerindeling.

Mag ik bezoek ontvangen tijdens het kamp?

Het kamp duurt maar een week. Daarom vragen we om geen bezoekers uit te nodigen. Ook de kinderen kunnen geen bezoek ontvangen. 

Mag ik mijn huisdier meenemen?

Vrijwilligers mogen geen huisdieren meenemen. Kinderen kunnen, na overleg, wel een hulphond meenemen. Als je allergisch bent voor dieren, duid dit dan aan op het aanmeldingsformulier. Dan houden we er rekening mee.

Ik heb een probleem tijdens het kamp. Hoe ga ik daarmee om?

Als je ontevreden bent met de gang van zaken tijdens het kamp, kaart dit dan aan bij de kampverantwoordelijke tijdens het kamp. Wacht hier niet mee tot je terug thuis bent! Als je achteraf nog wil reageren op een bepaalde situatie, dan kan via e-mail naar wowkampplus@rodekruis.be