Ziekenwagen Rode Kruis Geel-Meerhout

2024 had voor Rode Kruis-Geel niet alleen een naamswijziging naar Rode Kruis Geel-Meerhout in petto, maar ook een leuk cadeau; sinds lange tijd heeft onze afdeling weer een ziekenwagen!

Onze ziekenwagen zal ingezet worden binnen onze discipline Hulpdienst en lokaal in de rampenwerking, maar ook voor het vervoeren van mensen die niet met het reguliere vervoer zichzelf kunnen verplaatsen van en naar het ziekenhuis. 
Hieronder volgt daarover meer informatie.

105 vervoer

Heb je binnenkort vervoer nodig naar het ziekenhuis, rusthuis of naar je thuis? Dan helpen onde randere de top-vrijwilligers van onze afdeling u graag verder.

Reserveer jouw vervoer

Reserveer je ziekenvervoer op voorhand en bel het nummer 105. Onze collega's van de dispatching helpen je meteen verder. We zorgen voor een offerte op maat zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kwaliteit gegarandeerd

De ambulanciers van ons niet-dringend patiëntenvervoer voldoen aan de wettelijke normen, net zoals onze ziekenwagens voldoen aan de medische normen van FOD Volksgezondheid.

Wél dringend? Bel 112

Als je dringende medische hulp nodig hebt, bel dan 112.

Preventieve inzet

Naast de geplande inzet voor het niet dringende patiëntenvervoer, kom je onze ziekenwagen geregeld tegen op preventieve hulpacties in Geel, Meerhout en ver daarbuiten.

Dit doen we om de reguliere diensten te ontlasten, en meteen de meest optimale hulpverlening zo snel mogelijk bij de patiënten te brengen. 

Op onze ziekenwagens rijden steeds goed opgeleide vrijwilligers die volgens de landelijke FOD-richtlijnen over de juiste kennis en ervaring beschikken. 

Afhankelijk van het risico van uw evenement, wordt er aangeraden om een ziekenwagen ter plaatste te hebben; wij ondersteunen u hier graag bij. 

Altijd al eens een ziekenwagen willen zien?

Voor veel mensen is een ambulance ook onbekend (en soms ook een spannend) terrein. Zie je ons op een evenement in Geel of Meerhout? Spreek ons zeker aan! We geven u graag een kijkje in onze prachtige ziekenwagen. 

De aankoop van deze ziekenwagen is alleen maar mogelijk geweest door de jarenlange steun van onze bevolking, daarvoor zijn wij u zeer dankbaar.
Bent u een school of een organisatie die in het kader van een educatief moment eens een ziekenwagen ter plaatse zou willen? 

Neem bij vragen contact op via ziekenvervoer@geel-meerhout.rodekruis.be, wij helpen u daar graag verder. 

Veelgestelde vragen over onze ziekenwagen

Waarom is jullie ziekenwagen wit en niet geel?

Goede vraag! Hierover zijn in ons land strikte regels:

Ziekenwagens in België die rijden in het 112-circuit, de dringende hulpverlening, zijn geel van kleur, hebben een dubbele battenburg-balk (de geel-groene blokken). De ziekenwagens die actief zijn in het niet-dringende patiëntenvervoer zijn wit, zonder zwaailicht en sirene en hebben een dubbele kleine battenburg-balk.  

Rode Kruis-Vlaanderen zit hier tussenin; zo zijn onze ziekenwagens niet standaard onderdeel van de dringende hulpverleningsketen. Maar, omdat het Rode Kruis wel dé partner bij uitstek is van de overheid bij rampen, hebben wij hierin een uitzonderingspositie. Zo beschikt onze wagen over wat een intermediaire-striping wordt genoemd. Zo is onze wagen wit, mét zwaailichten en sirene en is er een grote enkele battenburg-balk aanwezig. Onze wagen mag zich enkel prioritair maken (zwaailicht en sirene gebruiken) bij rampen, een dringende opdracht en in overleg met de noodcentrale. 

Wie rijdt er op jullie ziekenwagen?

Een Rode Kruis-Vrijwilliger uiteraard!

Op onze wagen zijn altijd vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig. Onze vrijwilligers worden niet betaald.

De ambulanciers die op onze wagen rijden zijn anders opgeleid afhankelijk van de functie die ze uitoefenen. 
Zo zijn de ambulanciers die niet-dringend patiëntenvervoer opgeleid volgens de landelijke richtlijn voor het NDPV-vervoer, of tref je een van onze vrijwillige verpleegkundigen of artsen. 

De ambulanciers die op de ziekenwagen rijden als deze ingezet wordt in de dringende geneeskundige hulpverlening zijn daar ook speciaal voor opgeleid. Zij hebben behoorlijk wat Rode Kruis-ervaring, en zijn daarnaast opgeleid tot ambulancier DGH door de provincie. Het is ook mogelijk dat je een vrijwillige urgentie-verpleegkundige of een van onze vrijwillige (spoed)artsen treft op onze ziekenwagen. 

Waarom hebben de ambulanciers een ander werkpak aan?

Volgens de landelijke FOD-richtlijnen dienen alle ambulanciers hetzelfde werkpak te dragen. Helaas is dit werkpak anders dan dat van het Rode Kruis, waardoor het inderdaad 2 verschillende werkpakken door elkaar kunnen zijn op een preventieve dienst.

De Rode Kruis-vrijwilligers dragen een rode broek met gele fluoricerende banden en een diensthemd of polo van het Rode Kruis, samen met een interventiegilet of jas. 
De ambulanciers van het Rode Kruis die op de ziekenwagen werken, dragen op dat moment een enamelblauwe broek met gele fluoricerende banden en een enameblblauwe polo, in combinatie met een interventiegilet of jas waarop de opleiding van de ambulancier is aangebracht. 

Maar het belangrijkste blijft: het zijn en blijven allemaal Rode Kruisers in hart en nieren :).