Rode Kruisvrijwilliger met 50 jaar dienst ontvangt ereteken uit handen van burgemeester.

Maandag 6 januari was het bij Rode Kruis Noord-Antwerpen verzamelen geblazen voor de jaarlijkse algemene vrijwilligersvergadering en nieuwjaarsreceptie. De resultaten van het afgelopen jaar werden voorgesteld, en de ambitieuze plannen en begroting van het nieuwe jaar werden uit de doeken gedaan. Er werden eveneens eretekens uitgereikt aan de vrijwilligers die zich uitzonderlijk engageerden voor de organisatie en de samenleving.

Rode Kruisafdeling investeert

De vrijwilligers kregen een onderbouwde uiteenzetting over de belangrijkste realisaties van het afgelopen jaar, zowel operationeel als financieel. Met de nakende oplevering van een nagelnieuw interventievoertuig werd meteen duidelijk dat er heel wat werk is verzet.

Ook het actieplan en de begroting voor 2025 werden voorgesteld. En die voorzien werk op de plank voor haast alle activiteiten van de afdeling. Maar de grootste ambitie ligt bij de huisvesting. Want de Rode Kruisafdeling wenst centraal in het werkgebied een nieuwbouw op te trekken. Het gebouw moet een antwoord bieden aan de huidige noden van de werking, en moet de mogelijkheid bieden om te groeien in alle aspecten van het woord.

Eretekens

Het hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de eervolle onderscheidingen. Onder hen ook Mia Ketels, die al 50 jaar vrijwilliger is. Uit handen van burgemeester Maarten De Veuster ontving ze de Legpenning prinses Astrid:

"Mia, je hebt met jouw vastberadenheid en medemenselijkheid de organisatie en de mensen die we helpen, diep geraakt. Jouw toewijding is een inspiratie voor ons allemaal." 

Slotwoord

Het slotwoord was voor afdelingsvoorzitter Tom Bogaerts. Hij dankte de vrijwilligers voor hun inzet tijdens een bewogen jaar, en riep op om het glas te heffen op een ambitieus 2025. In zijn toespraak reflecteerde hij op het voorbije jaar en de vooruitzichten voor 2025. Hij bedankte de vrijwilligers voor hun onmiskenbare inzet en stelde:

"Zonder jullie onbaatzuchtige inzet zou onze afdeling niet bestaan. Wanneer velen na hun werk thuiskomen en zich in de zetel ploffen, zijn jullie degenen die nog snel een klusje komen opknappen, e-mails beginnen te beantwoorden, of het veld ingaan om een hulpactie te ondersteunen."

Maar tegelijkertijd zette hij de blik ook op scherp, door onze werking te kaderen in een bredere maatschappelijke context van (kans)armoede en vereenzaming:

"Dankzij jullie inzet breidde onze activiteiten ook verder uit met een extra uitleenpunt van Zorgbib. Een belangrijke stap. De afgelopen 'Warmste Week' stond niet voor niets in het teken van eenzaamheid die ook ouderen in woonzorgcentra treffen. Dankzij dit bijkomende uitleenpunt krijgen de bewoners van het woonzorgcentrum op geregelde tijdstippen bezoek van onze vrijwilligers om een boek uit te lenen en om een praatje te maken. Ik blijf dan ook herhalen dat onze sociale activiteiten binnen onze organisatie meer aandacht verdient."

Maar de aandacht ging meer dan eens naar het conflict in Israël en de bezette Palestijnse gebieden, en de internationale hulpverlening van het Rode Kruis:

"Rode Kruis-Vlaanderen stuurde begin oktober 100.000 mondmaskers, 40.000 handschoenen, 300 lijkzakken en speciale koelkasten voor bloedopslag naar Libanon om de lokale collega’s te ondersteunen."

Ook nadat Spanje werd geteisterd door noodweer schoot Rode Kruis-Vlaanderen het Spaanse Rode Kruis financieel te hulp:

"Er werd meer dan 240.000 euro geschonken, waarvan ook onze eigen afdeling de 500 euro voor internationale samenwerking integraal doorstortte."

Volledig slotwoord lezen