7.494 nieuwe plasmadonoren
In 2018 kwamen 7.494 nieuwe plasmadonoren het beste van zichzelf geven in onze donorcentra. Een plasmadonatie kan enkel in een vast donorcentrum omdat er een speciaal afnametoestel nodig is waarmee het plasma van het bloed gescheiden wordt. Anders dan bij een bloeddonatie krijg je immers je bloedcellen terug.
Rode Kruis-Vlaanderen heeft sinds 2017 van de overheid de opdracht om elk jaar 5% meer plasma in te zamelen dan het jaar ervoor. We zijn dus altijd op zoek naar nieuwe donoren! Wil jij graag Team Plasma vervoegen? Check dan hier waar je in je buurt terechtkan!
Weet je niet goed wat plasma is? Geen zorgen! Dat leggen we je met plezier uit in onderstaand filmpje.
Een onvergetelijke vakantie voor iedereen!
Bij Rode Kruis-Vlaanderen beseffen we dat het niet voor iedereen evident is om op vakantie te gaan – ook al heeft iedereen er wel eens nood aan. Daarom organiseerden we in 2018 19 Aangepaste Vakanties voor mensen met een mentale en/of fysieke beperking én hun mantelzorger. Ook ouderen zijn welkom op deze vakanties.
Samen met meer dan 200 vrijwilligers zorgden we voor zorg op maat en een deugddoende vakantie in zorghotel Domein Polderwind in Zuienkerke – open sinds april 2018!
Domein Polderwind heeft alle faciliteiten om mensen met en zonder beperking tot rust te laten komen. Het zorghotel ligt tussen Blankenberge en Brugge, naast een mooie waterplas van 15 hectare groot. Er is een pedalo, een netwerk van rolstoeltoegankelijke wandelpaden, een petanquebaan en een strand om heerlijk op uit te rusten. Het is ook heerlijk relaxen in de wellnessruimten, terwijl sportievelingen zich kunnen uitleven in de fitnessruimte. Samen met de fantastische vrijwilligers biedt het zorghotel de ideale cocktail voor een heerlijk ontspannen tijd.
Wil je zelf helpen op zo’n Aangepaste Vakantie? Meld je hier aan!
27.454 mensen volgden een eerstehulpopleiding
Eerste hulp werd in 2018 meer dan ooit een hot topic. En dat is logisch: het volgen van een eerstehulpopleiding kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Daarom ook dat het Rode Kruis al decennia lang eerste hulpopleidingen geeft. Als je na je brevet Eerste Hulp een vervolgopleiding volgt, kan je voor het brevet van Helper gaan. Daarnaast is er het brevet Reanimeren en Defibrilleren, waarin je ook met een AED-toestel leert werken.
In 2018 haalden 15.063 mensen een eerstehulpbrevet, door bij hun lokale afdeling een opleiding te volgen of samen met hun collega’s. Ook via de scholen worden heel wat leerlingen opgeleid. Je mag je dus weer wat geruster voelen: afgelopen jaar kwamen er weer heel wat potentiële levensredders bij! ;-)
Hulp verleend na explosie Antwerpse Paardenmarkt
Op 15 januari 2018 werd Antwerpen opgeschrikt door een explosie op de Paardenmarkt. Het Medisch Interventieplan (MIP) werd door de overheid afgekondigd. Dat wil zeggen dat Rode Kruis-Vlaanderen optreedt als hulpverlener volgens voorgeschreven procedures. Dit is vaak het geval bij grotere rampen.
Ziekenwagens, de Snelle Interventieteams (SIT) Noord en Zuid en de provinciale leiding vertrokken naar het rampterrein op de Paardenmarkt en boden ter plaatse hulp.
Nadat aan de hoogste nood tegemoetgekomen was, bleef de leiding ter plaatse met 2 ziekenwagens en het interventievoertuig om de veiligheid van de brandweer mee te garanderen. Daarnaast verzamelden meer dan 26 hulpverleners om bijstand te bieden indien nodig. Na meer dan 17 uur helpen kon ook deze bijstand stopgezet worden.
Een ziekenhuis verhuisd!
AZ Sint-Maarten nam in de week van 15 oktober 2018 het nieuwe ziekenhuis aan de Liersesteenweg in Mechelen in gebruik. Die verhuis werd opgedeeld in drie verhuisdagen: 15, 17 en 18 oktober.
Alle patiënten werden op een efficiënte en zorgzame manier verhuisd. Voor deze verhuis deed het AZ een beroep op de Hulpdienst van Rode Kruis-Vlaanderen. Het verhuizen van de patiënten begon van het bed op de kamer in het oude ziekenhuis en eindigde in het bed van de kamer in het nieuwe ziekenhuis. De Hulpdienst was dus verantwoordelijk voor het verplaatsen van de bedden, het identificeren, verhuizen, opvolgen en begeleiden van de patiënt!
Elke dag konden we hiervoor op zo’n 100 vrijwilligers rekenen en beschikten we over de nodige voertuigen zoals ziekenwagens en interventievoertuigen. Op 18 oktober keken we voldaan terug op deze logistieke inspanning en vlotte samenwerking met de medewerkers van het ziekenhuis! 💪
Helemaal sociaal
In 2018 wisten we zo’n 24 miljoen mensen te bereiken via onze sociale kanalen. Dat betekent dat iedere Vlaming gemiddeld zo’n 3,5 keer met onze organisatie in contact kwam via onze sociale media. Via onze Facebookpagina kwamen we in 2018 op het scherm(pje) van niet minder dan 19.098.130 mensen. "Gelegenheidsmedewerker” Ivo scoorde tijdens onze jaarlijkse stickeractie de meeste views.
Op LinkedIn wisten we het grootst aantal mensen te beroeren met onze oproep om online ambassadeur te worden. Twee posts waarin Eva Mouton onze eerstehulptips voor warm weer en festivals omzette in leuke illustraties waren dan weer het populairst op Twitter. Wist je trouwens dat we op de 25ste plaats staan van de #BEHEALTH 2018 INFLUENCERS?
Ten slotte was dít onze best scorende Instagrampost! 🤗
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door Rode Kruis-Vlaanderen (@rodekruisvlaanderen) op
Volg jij ons al via je favoriete sociale medium?
Gezocht: stamceldonoren met buitenlandse roots!
Wist je dat 1 op de 3 mensen met Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots geen matchende stamceldonor vindt? Slechts voor 65% van deze patiënten wordt een donor gevonden in de wereldwijde database. Ter vergelijking: voor zo’n 90% van de patiënten met Europese roots wordt in datzelfde register wél een match gevonden.
Daarom lanceerden we een campagne om op zoek te gaan naar zoveel mogelijk stamceldonoren met buitenlandse roots. Alleen wanneer sikkelcelanemiepatiënten zoals Bernis of Dieudonné gezonde stamcellen krijgen, zal hun leven er helemaal anders uitzien. Samuel, met Belgische vader en Ghanese moeder, heeft zich alvast geregistreerd als stamceldonor!
Wist je dat ...
… een kind van 5 jaar al kan leren om het noodnummer te bellen? En dat een kind vanaf 11 jaar in staat is om juist te reageren in geval van vergiftiging?
Dit zijn voorbeelden van inzichten die ons Centrum voor Evidence-based practice (CEBaP) verwerft door onder andere grote literatuurstudies. Via overzichtsstudies van bestaand onderzoek formuleert CEBaP onder andere richtlijnen om eerste hulp aan te leren, geven ze advies voor eerste hulp bij psychische problemen of testen ze een programma om de handhygiëne in Tanzania te verbeteren.
De resultaten van hun werk hebben effect op onze volledige organisatie en haar activiteiten en zorgen ervoor dat we in staat zijn efficiënt en doeltreffend te helpen – op korte én op lange termijn.
Hier vind je een overzicht van de literatuurstudies en posters van CEBaP. Hier lees je meer over de wetenschappelijke activiteiten van Rode Kruis-Vlaanderen. En hier lees je meer over de wetenschappelijke activiteiten van Rode Kruis-Vlaanderen.
1.241 personeelsleden geven elke dag het beste van zichzelf
Alleen al een vluchtige blik op deze website maakt het duidelijk: Rode Kruis-Vlaanderen is op heel wat domeinen actief. Van bloedinzamelingen tot internationale samenwerking, van sociale hulpverlening tot hulp bij rampen: we helpen op vele manieren helpen. Daarvoor doen we in de eerste plaats beroep op zoveel mogelijk vrijwilligers, die steeds klaar staan met enthousiasme en professionaliteit om hun steentje bij te dragen.
Maar om dat alles in nog betere banen te leiden en om het nodige kader te bieden – zowel logistiek als inhoudelijk – kunnen we ook op zo’n 1.200 personeelsleden rekenen. Denk daarbij aan boekhouders, psychologen, communicatiemedewerkers, kwaliteitsbeheerders, klinisch biologen, dokters, begeleiders in de opvangcentra en wetenschappelijk onderzoekers.
Droom je stiekem ook van een carrière bij Rode Kruis-Vlaanderen? Check dan onze vacaturepagina! Getalenteerde en zorgzame collega’s zijn altijd welkom!
63 vermiste personen
De voormalige dienst 'Tracing' gaat sinds 2018 door het leven onder de nieuwe naam ‘Restoring Family Links’. Deze naam dekt beter de lading van onze activiteiten: naast het opsporen van vermiste familieleden herstellen we namelijk ook het contact tussen familieleden en verlenen we informatie over de Belgische procedure inzake gezinshereniging aan vluchtelingen en subsidiair beschermden.
We lanceerden een gloednieuwe website: www.restoringfamilylinks.be. Een interactieve ja/nee-aanpak in 8 talen met audio-ondersteuning stelt vluchtelingen of mensen met een verblijfsvergunning in staat om sneller en gemakkelijker informatie over gezinshereniging te vinden. VRT NWS maakte hierover een mooie reportage.
In totaal spoorden we in 2018 in totaal in 63 vermiste personen op en werden 335 dossiers voor gezinshereniging geopend.
600 vrijwilligers die bruggen bouwen
In 2018 konden we rekenen op bijna 600 Brugvrijwilligers. Zij zorgen voor extra begeleiding aan maatschappelijk kwetsbare kinderen. Dat kunnen kinderen zijn van wie een ouder of grootouder overleden is, of wiens ouders recent gescheiden zijn. Maar denk ook aan anderstalige nieuwkomers of kinderen van wie de ouders het Nederlands nog niet geheel machtig zijn. Onderwijs kan ook voor deze kinderen een belangrijke stap naar een betere toekomst zijn. Onze vrijwilligers bouwen letterlijk de brug tussen de school en hun thuis.
Zou jij ook graag kinderen helpen om hen opnieuw of meer thuis te laten voelen in hun schoolomgeving? Twijfel dan niet om er hier meer over te lezen en/of je aan te melden!
Kinderen kunnen levens redden
Op 8 september 2018, niet toevallig Wereldeerstehulpdag, leerden de Jeugd Rode Kruisvrijwilligers kinderen op een correcte manier de hulpdiensten bellen. Jeugd Rode Kruis is de jeugdbeweging binnen Rode Kruis-Vlaanderen voor jongeren tussen 6 en 16 jaar die gratis en vrijblijvend activiteiten kunnen bijwonen. De nadruk ligt er op het aanleren van eerste hulp, afgewisseld met leuke spelletjes.
Jeugd Rode Kruis ontwikkelde samen met onze eerstehulpexperts een lespakket om kinderen tussen 6 en 10 jaar het noodnummer 112 te leren bellen. Aan de hand van spelletjes, liedjes en leerrijke werkvormen komen ze heel wat te weten over de hulpdiensten. Vooral het belang aan duidelijke, essentiële informatie wordt benadrukt. Onze vrijwilligers van Jeugd Rode Kruis deelden op Wereldeerstehulpdag 11.199 leskaartjes uit.
Ben je leerkracht? Dan kan je het pakket gratis downloaden. Ook ouders kunnen er online mee aan de slag!
Een kusje op de wonde ...
… helpt misschien wel om je bengel gerust te stellen, het is niet de méést effectieve manier om een wonde te verzorgen :-) Met ‘Een kusje op de wonde?’ publiceerde onze dienst Eerste Hulp een handig boekje voor iedereen die wel eens zorg draagt voor jonge kinderen. Je hoeft geen grote expert te zijn om eerste hulp te kunnen bieden in eenvoudige of al iets ernstigere situaties, maar met dit boek handel je zéker correct. Je vindt er enkele basishandelingen in terug en komt er te weten hoe om te gaan met vaak voorkomende verwondingen of specifieke ziektebeelden.
Daarnaast publiceerden we in 2018 ook een minigids eerste hulp. In de minigids vind je eerstehulptips voor de meest voorkomende ongevallen en aandoeningen in een vrijetijdscontext. Maar je vindt onze eerstehulptips ook altijd terug op onze website. Een blaar? Een flauwte? Of een zonneslag opgelopen? Via deze link is hulp altijd dichtbij!
759 zorgzame vrijwilligers voor Zorgbib!
Zorgbib heeft aandacht voor mensen die kortere of langere tijd in een zorgvoorziening verblijven. Als hun zorgcontext hen verhindert om naar de gewone bibliotheek te gaan, komen de vrijwilligers langs met een boek, cd of dvd om voor ontspanning te zorgen.
Een boek, een bezoek
Bovendien maken die vrijwilligers tijd voor een babbeltje of een leuke activiteit samen met de patiënten of bewoners. Zo proberen we eenzaamheid te bestrijden. In 2018 openden we ons 400ste uitleenpunt! En ondertussen staat de teller al op 409 uitleenpunten over heel Vlaanderen. Om die 409 uitleenpunten optimaal te kunnen laten draaien, konden we gelukkig rekenen op 759 vrijwilligers. Zij kleurden de dag van 112.889 mensen die in 2018 een beroep deden op de Zorgbib.
Bijna 1 op 2 bloeddonoren jonger dan 35!
Nét 18 geworden of al enkele jaren voorbij die leeftijd… Onze bloeddonoren zijn van àlle leeftijden. Maar het ‘jong bloed’ is zeker goed vertegenwoordigd: 42% van onze donoren is jonger dan 35 jaar!
Daarna volgen de 36- tot 49-jarigen – die goed zijn voor bijna 26%, dus meer dan 1 op 4. Ten slotte is ongeveer 1 op de 10 donoren ouder dan 60! Wist je trouwens dat de maximumleeftijd voor een bloeddonatie begin 2019 werd afgeschaft? Nu mag je ook nog na je 71ste doneren, als je aan enkele voorwaarden voldoet! Je leest alle info hier.
Benieuwd wie al die donoren zijn? Check de minireportage van #DeDag in Iedereen Beroemd op Eén 😊
146 bloedinzamelingen bij bedrijven
Ook dit jaar zamelden we bloed in bij bedrijven. Niet minder dan 146 keer gingen we bloed prikken bij mensen op de werkvloer. Makkelijk voor elke werknemer en goed voor onze bloedvoorraad!
Wil jij ons ook eens uitnodigen op je werk om samen met je collega’s een goede daad te leveren?
Dan vind je hier alle info!
Welke doorgaans stoere collega is er bang van naalden? 😏
Elke cent telt!
Rode Kruis-Vlaanderen is een grote organisatie met diverse activiteiten. We splitsen onze inkomsten op in drie grote domeinen: Humanitaire Diensten (interventie, eerstehulpopleidingen, sociale hulpverlening, …), onze opvangcentra en de Dienst voor het Bloed.
Omdat onze activiteiten zich over zoveel domeinen uitstrekken, duurt het ook altijd wat langer voor onze berekeningen rond zijn. Elk jaar brengen we onze schenkers, medewerkers en vrijwilligers op de hoogte van wat we met de verworven middelen doen. Deze cijfers worden altijd gecontroleerd door externe revisoren. We vinden transparantie en efficiëntie dan ook noodzakelijk: elke euro wordt zo goed mogelijk geïnvesteerd.
Je kan hier onze financiële cijfers van 2018 bekijken!
381.111 geslaagde donaties
Rode Kruis-Vlaanderen zamelt bloed, plasma en bloedplaatjes in. In 2018 zorgden onze fantastische donoren voor precies 381.111 geslaagde donaties – dat zijn er zo’n 10.000 meer dan in 2017!
Dat indrukwekkende cijfer bestaat uit…
- 250.933 geslaagde bloeddonaties
- 114.482 geslaagde plasmadonaties
- 15.696 geslaagde bloedplaatjesdonaties
Bedankt, donoren!
Wil jij ook bloed, plasma of bloedplaatjes geven?
Dan vind je HIER alle informatie.
Steeds welkom!
292 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen met een voogdijdossier
Elk jaar komen er in ons land jongeren toe uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan of Congo zonder ouders of een ander meerderjarig familielid. In 2018 vingen onze voogden 292 van deze niet-begeleide minderjarigen op.
Zo’n voogd heeft als taak de belangen van de minderjarige te behartigen en te beschermen. Bij Rode Kruis-Vlaanderen werkten in 2018 zes voogden die elk de zorg op zich namen voor minstens 25 niet-begeleide jongeren.
Nieuwe terminologie
Wist je trouwens dat in maart de asielterminologie werd aangepast? Zo spreken we niet langer van een “asielzoeker”, maar wel van een “verzoeker om internationale bescherming”. Ook de manier waarop zo’n verzoek om internationale bescherming kan worden ingediend, is gewijzigd.
Hier kom je meer te weten over onze voogden!
Internationaal humanitair recht
Internationaal humanitair recht (IHR) is het geheel van regels die de humanitaire gevolgen van een gewapend conflict proberen te beperken. Dit recht beschermt het leven, de gezondheid en de waardigheid van personen die niet (langer) deelnemen aan een gewapend conflict. Het beperkt of verbiedt ook het gebruik van bepaalde wapens en methoden in gewapende conflicten.
Het Rode Kruis heeft een sleutelpositie in de verspreiding en ontwikkeling van de regels van het internationaal humanitair recht. We doen dit door actuele informatie te verspreiden via onze website en door verschillende vormingen, zoals de Lessenreeks internationaal humanitair recht, te organiseren voor doelgroepen waarvan het essentieel is dat zij de regels kennen en respecteren. Bovendien gaan we over verschillende thema’s in dialoog met de overheid, om zo de verdere ontwikkeling en toepassing van internationaal humanitair recht te ondersteunen.
In 2018 volgden 685 personen een opleiding, waaronder 673 professionals (journalisten, juristen, militairen en humanitaire actoren) en 12 beleidsmakers.
Noodopvangcentra blijven langer open
In opdracht van de overheid is Rode Kruis-Vlaanderen verantwoordelijk voor een aantal opvangcentra voor asielzoekers.
Door een stijging van de instroom van kandidaat-vluchtelingen besliste de federale overheid om de geplande sluiting van een aantal noodopvangcentra uit te stellen tot 30 juni 2019. Ook twee van onze centra die zouden sluiten op 30 september 2018, blijven al zeker negen maanden langer open dan voorzien.
Het gaat om het opvangcentrum in Houthalen-Helchteren en dat in Sint-Niklaas (Westakkers). Als helper van de overheid doen we er alles aan om beide centra zo snel mogelijk opnieuw up and running te krijgen zodat nieuwe bewoners er zo goed mogelijk opgevangen worden. De opvangcentra worden uitgebaat volgens het principe van bed, bad, brood en goede maatschappelijke begeleiding, met extra aandacht voor de meest kwetsbaren. Het centrum van Houthalen-Helchteren biedt op dit moment plaats aan 600 vluchtelingen, dat van Westakkers aan 300.
Wil je graag eens op bezoek komen in één van de centra? Of wil je een activiteit organiseren voor de bewoners? Je vindt alle info over onze centra hier terug!
Actief in 17 landen
Rode Kruis-Vlaanderen was in 2018 op internationaal vlak actief in 17 landen in Afrika, het Midden-Oosten, Midden-Amerika en Azië. In totaal hebben onze projecten er, direct of indirect, een positieve impact gehad op de levenssituatie van naar schatting 520.000 mensen.
Enkele specifieke cijfers:
- zo’n 3.400 mensen volgden een opleiding in eerste hulpverlening. De impact hiervan is nog groter dan in Vlaanderen, want in deze delen van de wereld is de nabijheid van een ziekenhuis of zelfs een dokter niet zo vanzelfsprekend.
- bijna 47.000 mensen leerden door onze hygiënepromotie over het belang van handen wassen, toilethygiëne en zuiver water. Zo doen we het risico op verspreiding van bijvoorbeeld cholera en diarree drastisch dalen!
-
In landen als Syrië, Bangladesh, Indonesië, Haïti en Zuid-Soedan verleenden we bijstand aan zo’n 430.000 mensen in noodsituaties ten gevolge van conflicten of natuurrampen door het verstrekken van basisbenodigdheden (bv. voedsel of hygiënekits), medische behandeling of psychosociale begeleiding.
645.000 stickers verkocht!
Wie Rode Kruis zegt, zegt stickers. Al 58 jaar lang verkopen onze vrijwilligers stickers op drukbezochte plaatsen en aan kruispunten. Voor één sticker betaal je 5 euro, waarmee je je lokale Rode Kruisafdeling steunt.
Wat er dan met dat geld gebeurt? Daarmee wordt bijvoorbeeld materiaal aangekocht om de hulpposten op lokale evenementen te ondersteunen. De cyclocross in Zichen-Zussen-Bolder of een benefietfestival van de lokale jeugdbeweging: er wordt steeds gezorgd voor de juiste ondersteuning. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de bijstand die we verleenden bij de aanslagen in Zaventem van 22 maart 2016. Ook daar konden we alleen staan omdat iedereen die ooit een sticker kocht, daar in het verleden heeft toe bijgedragen. In 2018 verkochten onze vrijwilligers 645.000 stickers – waarmee we nét niet het recordaantal van 650.000 stickers in 2017 haalden.
Koop jij dit jaar een sticker? Vanaf 25 april kom je ons weer tegen in heel Vlaanderen! Maar wist je dat je vanaf dit jaar ook online een sticker kan kopen? Dat kan hierzo!
Rode Kruis-Vlaanderen en wetenschap…
… onlosmakelijk met elkaar verbonden! Wist je dat alle activiteiten van Rode Kruis-Vlaanderen wetenschappelijk onderbouwd zijn? We voeren zowel primair wetenschappelijk onderzoek – dus rechtstreeks in het labo of op het terrein – als secundair wetenschappelijk onderzoek, aan de hand van bestaande wetenschappelijke literatuur.
Het primair wetenschappelijk onderzoek van Rode Kruis-Vlaanderen bestaat zowel uit labo-onderzoek over bloedplaatjes als veldonderzoek ivm. waterprojecten: welk waterpompmodel is het meest geschikt voor de inwoners van Kasungu, een regio in Malawi? Ons Centrum voor Evidence-based Practice (CEBaP) voert secundair wetenschappelijk onderzoek, waarbij het zich baseert op bestaande studies om richtlijnen te formuleren die onze hulpverlening optimaliseren.
Samen met de Dienst voor het Bloed publiceerden de knappe koppen van Rode Kruis-Vlaanderen in 2018 elf wetenschappelijke publicaties. De thema’s van deze publicaties zijn heel uiteenlopend: van het wetenschappelijk onderbouwen van de selectiecriteria voor bloed-, plasma- of bloedplaatjesdonoren tot het ontwikkelen van eerstehulpmaterialen voor Afrikaanse kinderen tot inzichten in het leveren van bloed na aanslagen zoals die in Zaventem.
Het jaaroverzicht van CEBaP kan je hier raadplegen. Meer uitleg over ons onderzoek naar bloedproducten vind je hier. Wil je graag meer weten over onze evidence-based aanpak? Bekijk dan onderstaand filmpje.
644.980 veilige bloedproducten geleverd
Afgelopen jaar leverden we 644.980 veilige bloedproducten, zowel aan ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel als aan plasmafractioneerder CSL Behring. Dat zijn er zo’n 6.000 meer dan vorig jaar!
We garanderen altijd een maximale veiligheid van onze bloedproducten. Hoe vaak iemand ook doneert, elke keer testen we zijn of haar bloed, plasma of bloedplaatjesconcentraat even grondig. Ons Centraal Laboratorium (CELA) testte alle 381.111 giften op de aanwezigheid van onder andere hiv, hepatitis B en C en syfilis. Wil je meer weten over de veiligheid van onze bloedproducten? Dan kan je er hier meer over lezen!
Safety first! 😉
13.040 vrijwilligers in 2018
Rode Kruis-Vlaanderen is de grootste vrijwilligersorganisatie van België. Zonder onze vrijwilligers zou Rode Kruis-Vlaanderen niet zo’n belangrijke rol kunnen spelen in de vele domeinen waarin het actief is. Sociale hulpverlening, mobiele bloedinzamelingen, kwetsbare jongeren helpen, hulp bij rampen, … noem maar op! Jong en oud zetten zich belangeloos in.
Wist je dat 1 op 5 vrijwilligers tussen de 20 en de 29 jaar is? 18% van onze vrijwilligers is tussen de 60 en de 70 jaar. De jonge snaken kunnen dus van de ervaren rotten leren… en omgekeerd! :-) Wist je trouwens dat de meeste van die vrijwilligers regelmatig een opleiding volgen? Zo kunnen zij steeds op een professionele manier helpen helpen!
Ben je zelf ook geïnteresseerd om je in je vrije tijd in te zetten voor anderen? Meld je dan hier aan! Op de dag van de vrijwilliger, 5 december 2018, maakten we een filmpje om al onze toppers te bedanken voor hun enthousiasme en engagement.