Je bekijkt nu de cijfers van "opleiding". Bekijk alle cijfers.
27.454 mensen volgden een eerstehulpopleiding
Eerste hulp werd in 2018 meer dan ooit een hot topic. En dat is logisch: het volgen van een eerstehulpopleiding kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Daarom ook dat het Rode Kruis al decennia lang eerste hulpopleidingen geeft. Als je na je brevet Eerste Hulp een vervolgopleiding volgt, kan je voor het brevet van Helper gaan. Daarnaast is er het brevet Reanimeren en Defibrilleren, waarin je ook met een AED-toestel leert werken.
In 2018 haalden 15.063 mensen een eerstehulpbrevet, door bij hun lokale afdeling een opleiding te volgen of samen met hun collega’s. Ook via de scholen worden heel wat leerlingen opgeleid. Je mag je dus weer wat geruster voelen: afgelopen jaar kwamen er weer heel wat potentiële levensredders bij! ;-)
Kinderen kunnen levens redden
Op 8 september 2018, niet toevallig Wereldeerstehulpdag, leerden de Jeugd Rode Kruisvrijwilligers kinderen op een correcte manier de hulpdiensten bellen. Jeugd Rode Kruis is de jeugdbeweging binnen Rode Kruis-Vlaanderen voor jongeren tussen 6 en 16 jaar die gratis en vrijblijvend activiteiten kunnen bijwonen. De nadruk ligt er op het aanleren van eerste hulp, afgewisseld met leuke spelletjes.
Jeugd Rode Kruis ontwikkelde samen met onze eerstehulpexperts een lespakket om kinderen tussen 6 en 10 jaar het noodnummer 112 te leren bellen. Aan de hand van spelletjes, liedjes en leerrijke werkvormen komen ze heel wat te weten over de hulpdiensten. Vooral het belang aan duidelijke, essentiële informatie wordt benadrukt. Onze vrijwilligers van Jeugd Rode Kruis deelden op Wereldeerstehulpdag 11.199 leskaartjes uit.
Ben je leerkracht? Dan kan je het pakket gratis downloaden. Ook ouders kunnen er online mee aan de slag!
Een kusje op de wonde ...
… helpt misschien wel om je bengel gerust te stellen, het is niet de méést effectieve manier om een wonde te verzorgen :-) Met ‘Een kusje op de wonde?’ publiceerde onze dienst Eerste Hulp een handig boekje voor iedereen die wel eens zorg draagt voor jonge kinderen. Je hoeft geen grote expert te zijn om eerste hulp te kunnen bieden in eenvoudige of al iets ernstigere situaties, maar met dit boek handel je zéker correct. Je vindt er enkele basishandelingen in terug en komt er te weten hoe om te gaan met vaak voorkomende verwondingen of specifieke ziektebeelden.
Daarnaast publiceerden we in 2018 ook een minigids eerste hulp. In de minigids vind je eerstehulptips voor de meest voorkomende ongevallen en aandoeningen in een vrijetijdscontext. Maar je vindt onze eerstehulptips ook altijd terug op onze website. Een blaar? Een flauwte? Of een zonneslag opgelopen? Via deze link is hulp altijd dichtbij!
Internationaal humanitair recht
Internationaal humanitair recht (IHR) is het geheel van regels die de humanitaire gevolgen van een gewapend conflict proberen te beperken. Dit recht beschermt het leven, de gezondheid en de waardigheid van personen die niet (langer) deelnemen aan een gewapend conflict. Het beperkt of verbiedt ook het gebruik van bepaalde wapens en methoden in gewapende conflicten.
Het Rode Kruis heeft een sleutelpositie in de verspreiding en ontwikkeling van de regels van het internationaal humanitair recht. We doen dit door actuele informatie te verspreiden via onze website en door verschillende vormingen, zoals de Lessenreeks internationaal humanitair recht, te organiseren voor doelgroepen waarvan het essentieel is dat zij de regels kennen en respecteren. Bovendien gaan we over verschillende thema’s in dialoog met de overheid, om zo de verdere ontwikkeling en toepassing van internationaal humanitair recht te ondersteunen.
In 2018 volgden 685 personen een opleiding, waaronder 673 professionals (journalisten, juristen, militairen en humanitaire actoren) en 12 beleidsmakers.