Je bekijkt nu de cijfers van "bloed". Bekijk alle cijfers.
Twee nieuwe donorcentra geopend!
Misschien las je er al iets over in de pers: we hebben er sinds het najaar van 2019 twee donorcentra bij! In oktober openden we in Roeselare een nieuw donorcentrum, in november openden we onze deuren in Sint-Niklaas. De twee centra liggen vlak aan het station, om ook de pendelaars te overtuigen bloed of plasma te komen geven.
Want plasma, dat hebben we heel erg nodig. Niet alleen omdat het geelachtige goedje levens redt, ook omdat we van de federale overheid de opdracht kregen om elk jaar 5% meer plasma in te zamelen.
Plasma wordt onder andere gebruikt om patiënten met ernstige stollingsstoornissen te helpen of bij massaal bloedverlies. Ook pasgeboren kindjes met zware geelzucht hebben plasma nodig. Daarnaast worden van plasma ook heel wat levensreddende medicijnen gemaakt. Ook wanneer je bloed geeft, geef je plasma. Want uit je bloeddonatie halen we zowel rode bloedcellen als bloedplaatjes als plasma. Als jij binnenkort langskomt in Roeselare of Sint-Niklaas, of in één van onze andere donorcentra of mobiele bloedinzamelingen … dan zeggen wij nu al: merci voor je donatie! 💖
Bloedserieuze studenten
Studenten. Ze worden vaak geassocieerd met feestjes bouwen en de consumptie van bruisend gerstenat. Maar de studenten van Bloedserieus, die bewijzen het tegendeel!
Bloedserieus, dat zijn bloedinzamelingen voor en door studenten. In elke studentenstad staan studenten klaar om twee keer per jaar bloedinzamelingen te organiseren, te promoten en te ondersteunen. En met succes: ook dit jaar kwamen 11.869 studenten gaven bloed in Antwerpen, Brussel, Diepenbeek, Gent, Kortrijk en Leuven. En daar zaten 4.633 nieuwe donoren bij! Hier vind je alle info over de eerstvolgende inzamelingen voor Bloedserieus!
HILA & orgaantransplantatie
Het Histocompatibiliteit en Immunogenetica Laboratorium (HILA) waar alle testen in het kader van orgaan- en stamceltransplantatie worden uitgevoerd blies in 2019 tien kaarsjes uit. Dat vierden we op 1 mei met een groots symposium om de technische en medische evolutie van het labo in de verf te zetten. In de voorbije tien jaar groeide HILA immers uit tot een key player in de ontwikkeling van gepersonaliseerd matchadvies in orgaan- en stamceltransplantatie en -transfusie.
Project over parameters bij niertransplantatie
TEMPLATE, het wetenschappelijke project van HILA en KU Leuven waarin de kritische parameters bij de afstoting en de overleving van de getransplanteerde nier diepgaand worden bestudeerd, kreeg in 2019 veel aandacht van de nationale en internationale transplantatiewereld. De resultaten werden gepubliceerd in toonaangevende vakliteratuur en één van de artikels werd geselecteerd als top 10-artikel van 2019 door het prestigieuze The American Journal of Transplantation (zie ook Senev et al. 2019).
128 keer bloed ingezameld bij bedrijven!
Ook dit jaar zamelden we bloed in bij bedrijven. Niet minder dan 128 keer gingen we bloed prikken bij mensen op de werkvloer. Makkelijk voor elke werknemer en goed voor onze bloedvoorraad! Wil jij ons ook eens uitnodigen op je werk om samen met je collega’s een goede daad te leveren? Dan vind je hier alle info!
Welke stoere collega is er bang van naalden? 😉
10.385 nieuwe plasmadonoren!
In 2019 kwamen 10.385 nieuwe plasmadonoren het beste van zichzelf geven in onze donorcentra. En dat is goed nieuws, want dat zijn er bijna 2.000 meer dan vorig jaar!
Rode Kruis-Vlaanderen heeft sinds 2017 van de overheid de opdracht om elk jaar 5% meer plasma in te zamelen dan het jaar ervoor. We zijn dus altijd op zoek naar nieuwe donoren! Wil jij graag Team Plasma vervoegen? Check dan hier waar je in je buurt terechtkan! Sinds kort hebben we bovendien twee nieuwe donorcentra!
Een plasmadonatie kan enkel in een vast donorcentrum omdat er een speciaal afnametoestel nodig is waarmee het plasma van het bloed gescheiden wordt. Anders dan bij een bloeddonatie krijg je immers je rode bloedcellen terug.
Weet je niet goed wat plasma is? Geen zorgen! Dat leggen we je met plezier uit in onderstaand filmpje.
397.576 geslaagde donaties
Je weet ongetwijfeld dat Rode Kruis-Vlaanderen bloed, plasma en bloedplaatjes inzamelt. In 2019 zorgden onze fantastische donoren voor precies 397.576 geslaagde donaties – dat zijn er zo’n 16.000 meer dan in 2018!
Dat indrukwekkende cijfer bestaat uit…
- 255.762 geslaagde bloeddonaties
- 126.806 geslaagde plasmadonaties
- 15.008 geslaagde bloedplaatjesdonaties
Ben jij één van de donoren die één of meerdere keren kwam doneren? Merci, held! 👍
Kwam je nog niet langs? Laat je dan in 2020 overtuigen om tóch eens langs te komen! Bijvoorbeeld tijdens één van onze #Donordates? Je vindt HIER alle informatie over waar en wanneer je kan doneren! Doe zeker ook even de donorzelftest, zodat je niet voor niets komt opdagen!
Bijna 1 op 2 bloeddonoren jonger dan 35!
Nét 18 geworden of al enkele jaren voorbij die leeftijd… Onze bloeddonoren zijn van àlle leeftijden. Maar het ‘jong bloed’ is zeker goed vertegenwoordigd: iets meer dan 40% van onze donoren is jonger dan 35 jaar! En daar zitten natuurlijk ook heel wat studenten tussen - die bijvoorbeeld tijdens Bloedserieus langskomen.
Daarna volgen de 36- tot 49-jarigen – die goed zijn voor meer dan 26% van ons totaal aantal donoren. Ten slotte is ongeveer 1 op de 10 donoren ouder dan 60! Wist je trouwens dat de maximumleeftijd voor een bloeddonatie begin 2019 werd afgeschaft? Nu mag je ook nog na je 71e doneren, als je aan enkele voorwaarden voldoet. Lees hier alles over de afschaffing van de maximum leeftijd voor donoren.
670.557 veilige bloedproducten geleverd
Afgelopen jaar leverden we 670.557 veilige bloedproducten, zowel aan ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel als aan plasmafractioneerder CSL Behring, die van plasma levensreddende medicijnen maakt. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan vorig jaar!
We garanderen altijd een maximale veiligheid van onze bloedproducten. Hoe vaak iemand ook doneert, elke keer testen we zijn of haar bloed, plasma of bloedplaatjesconcentraat even grondig. Ons Centraal Laboratorium (CELA) testte alle 397.576 giften op de aanwezigheid van onder andere hiv, hepatitis B en C en syfilis.
Wil je meer weten over de veiligheid van onze bloedproducten? Dan kan je er hier meer over lezen!
Safety first! 😉