Je bekijkt nu de cijfers van "vrijwilliger". Bekijk alle cijfers.
Een gewaarschuwd vrijwilliger is er tien waard…
Tijdens de Antwerp Ten Miles & Marathon van 2018 rees de temperatuur de pan uit. Vele lopers kregen het moeilijk door de hitte. Om nog beter voorbereid te zijn in 2019, herbekeken we onze aanpak voor het loopevent. Zo kregen hulpverleners een extra briefing over hyperthermie (oververhitting). De communicatiestructuur werd geoptimaliseerd zodat de samenwerking met politie, brandweer en de reguliere ziekenwagens vlekkeloos kon verlopen én de hulppost op de Grote Markt werd uitgebreid. Die kon dan eenvoudig worden ingezet als Vooruitgeschoven Medische Post bij een grote toeloop van slachtoffers.
Ten slotte deden we zoveel mogelijk aan live registratie. Daardoor wisten we steeds hoeveel slachtoffers er aanwezig waren in onze hulpposten. Dat maakte het mogelijk om nog sneller in te grijpen en op te schalen als dat nodig bleek. Bovendien maakten we twee MUG-teams mobiel door hen een ziekenwagen te bezorgen.
Ook dit jaar stonden meer dan 100 Rode Kruisvrijwilligers klaar om alle lopers én hun supporters te helpen in geval van nood. Denk je eraan om ook deel te nemen aan de Antwerp Ten Miles & Marathon? Dan geven we je graag deze tips mee!
Succes!🏃♂️🏃♀️
Vrijwilligers met een luisterend oor
Onze dienst Dringende Sociale Interventie (DSI), dat is misschien wel de meest verborgen parel van het Rode Kruis. De hulpverleners van DSI staan klaar met een luisterend oor en psychosociale bijstand wanneer er zich ingrijpende gebeurtenissen voordoen.
Dat deden ze ook in 2019: de hulpverleners van DSI werden 13 keer opgeroepen voor een Psychosociaal Interventieplan. Dat wil zeggen dat de teams gevraagd werden zich klaar te houden om eventuele slachtoffers op te vangen. Daarnaast werden ze 11 keer ingeschakeld voor interventies bij bedrijven en organisaties en brachten ze 17 repatriëringen tot een goed einde. Bij zo’n repatriëring helpen de vrijwilligers op vraag van Buitenlandse Zaken Belgen in het buitenland die niet langer over eigen middelen beschikken om terug te keren. Ze halen hen bijvoorbeeld op aan de luchthaven en begeleiden de persoon in kwestie naar een (nood)opvangplaats.
Voelbare impact
Op 25 januari 2019 vond er een brand en nadien een ontploffing plaats in een houtverwerkingsbedrijf in Anzegem. De vrijwilligers van DSI West-Vlaanderen werden gealarmeerd en volgden samen met de psychosociale manager van de FOD Volksgezondheid de situatie op.
De slachtoffers werden naar UZ Leuven en UZ Gent overgebracht. Dat laatste ziekenhuis ging in op de vraag of ze een ondersteuningsteam wensten. Twee vrijwilligers van DSI Oost-Vlaanderen gingen zo snel mogelijk ter plaatse voor psychosociale ondersteuning aan de families van de zwaargewonde slachtoffers en het overleden slachtoffer.
Achteraf mochten deze vrijwilligers complimenten ontvangen van zowel het ziekenhuis als de betrokken beleidsmakers, voor de voelbare impact die het werk van de vrijwilligers had op de families en naasten. En voor dat voelbaar effect, daar doen we het natuurlijk voor. We willen ook nog eens via deze weg onze steun aan de betrokken families en kennissen betuigen.
Helpen helpt
In 2019 gingen we een wijsheid verspreiden die onze vrijwilligers al lang kenden: helpen helpt, in alle richtingen. Want van iets goed te doen voor iemand anders, ga je je ook zélf beter voelen. En dan wordt het kruis een cirkel - een magisch moment waaraan zowel de geholpene als de helper een goed gevoel overhoudt.
Dat gevoel hebben we vastgelegd in enkele filmpjes. Daarmee wilden we iedereen die iets voor iemand anders wil doen, overtuigen om vrijwilliger voor onze organisatie te worden. Want zonder onze vrijwilligers zouden we niet in staat zijn om zoveel moois te verwezenlijken - in eigen land, of over de landsgrenzen heen.
Kijk bijvoorbeeld naar het filmpje van Ria en Madeleine. Daar krijgt iedereen het toch een beetje warmer van? 🥰
Prof. Zachée in Laos
Em. prof. dr. Pierre Zachée is hematoloog en voorzitter van het Belgisch Beenmergregister. Na een opleiding in Tropengeneeskunde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde is hij vrijwilliger voor Rode Kruis-Vlaanderen.
Met zijn kennis en expertise zet hij zich in voor onze dienst Internationale Samenwerking en voor GAP - het Global Advisory Panel on Corporate Governance and Risk Management of Blood Services in Red Cross and Red Crescent Societies. Een lange naam, maar we leggen het kort uit: GAP stroomlijnt procedures en processen voor nationale Rode Kruisverenigingen die bloed inzamelen. Dat verhoogt de efficiëntie en de veiligheid van het inzamelen, toedienen en bedelen van bloed. Qua structuur valt de GAP onder de Internationale Rode Kruisfederatie.
Professor Zachée trok naar Laos omdat 40% van de bloedvoorraad ter plaatse naar de behandeling van thalassemie en 20% naar de behandeling van dengue gaat. Benieuwd hoe dat komt en wat de professor er precies deed? Lees dan hier het interview!
13.340 behulpzame vrijwilligers!
Rode Kruis-Vlaanderen is de grootste vrijwilligersorganisatie van België. Zonder onze vrijwilligers zou Rode Kruis-Vlaanderen niet zo’n belangrijke rol kunnen spelen in de vele domeinen waarin het actief is. Sociale hulpverlening, mobiele bloedinzamelingen, kwetsbare jongeren helpen, hulp bij rampen, … noem maar op! Jong en oud zetten zich belangeloos in. Dit jaar telden we 13.340 vrijwilligers. Dat zijn er 300 meer dan vorig jaar!
Professionaliteit
Wist je dat 1 op 5 vrijwilligers tussen de 20 en de 29 jaar is? En 18% van onze vrijwilligers is tussen de 60 en de 70 jaar. De jonge snaken kunnen dus van de ervaren rotten leren… en omgekeerd!😊 Bovendien volgen de meeste van die vrijwilligers regelmatig een opleiding, zodat ze steeds op een professionele manier kunnen helpen helpen!
Ben je zelf ook geïnteresseerd om je in je vrije tijd in te zetten voor anderen? Meld je dan hier aan!
Op de dag van de vrijwilliger, 5 december 2019, toonden we ons hart voor onze vrijwilligers.
Zotte zomer voor Rode Kruis-Vlaanderen
Hoewel de zomer doet denken aan heerlijk chillaxen, was dat voor de Rode Kruisvrijwilligers iets minder het geval. De zomer was ook dit jaar, naar goede gewoonte, een drukke periode voor onze organisatie en haar Zomerhelden. En zo hebben we het graag! 😊
In totaal stonden we klaar op 1.500 preventieve hulpacties tussen 1 juli en 31 augustus. En naast de grote evenementen zoals Graspop, Rock Werchter of Couleur Café, stonden we ook de hulpdiensten bij waar nodig.
Klaar wanneer nodig
Zo werden we tussen 1 juli en 31 augustus 24 keer gealarmeerd, waarna we acht keer ook werkelijk in actie kwamen. En dat op verschillende manieren: in Vlaams-Brabant rukten we vlak voor de start van Tomorrowland uit voor een waterbedeling, naar aanleiding van lange files na een dodelijk ongeval op de A12. Daarnaast werd het Medisch Interventieplan afgekondigd in Oost-Vlaanderen, toen verschillende mensen op een trein onwel werden door de hitte. Aan het station van Gent-Sint-Pieters richtte ons Snel InterventieTeam (SIT) een Vooruitgeschoven Medische Post in en hielden we zes ziekenwagens stand-by.
Een ander evenement waarop onze inzet elk jaar opvalt, is de Dodentocht. 2019 was een jubileumjaar waarin het wandelevenement zijn 50e verjaardag vierde. Ruim 300 Rode Kruisvrijwilligers stonden klaar om de 13.000 wandelaars te helpen waar nodig. In totaal werden zo'n 2.500 verzorgingen geregistreerd in één van de 11 hulpposten langs het parcours.
Extrema Outdoor
Ten slotte stonden onze vrijwilligers ook weer klaar op de festivals. Zo voerden ze op Extrema Outdoor, een driedaags festival in Houthalen, 412 verzorgingen uit en zetten we 11 ziekenwagens en de nationale commandowagen in. In totaal was de gespendeerde tijd van onze vrijwilligers goed voor 1.615 uur. Onze Logistieke Eenheid zette een extra zendmast op om de radiodekking te verzekeren. Die maakt onder andere de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten mogelijk.
Iedereen heeft recht op vakantie!
Bij Rode Kruis-Vlaanderen beseffen we dat het niet voor iedereen evident is om op vakantie te gaan – ook al heeft iedereen er wel eens nood aan. Daarom organiseerden we in 2019 20 Aangepaste Vakanties voor mensen met een mentale en/of fysieke beperking én hun mantelzorger. Ook ouderen zijn welkom op deze vakanties.
Om deze gasten een deugddoende vakantie met zorg op maat te bezorgen in Zorghotel Domein Polderwind vulden we 393 vrijwilligersplaatsen in. Dank aan alle vrijwilligers die één of meerdere keren meekwamen! Lees hier hoe vrijwilliger Gianni zelf ook heel erg genoot van het weekje Aangepaste Vakantie.
Vakantiekampen en Aangepaste Vakantiekampen
Ook voor maatschappelijk kwetsbare kinderen staan onze vrijwilligers klaar. Zo organiseerden we drie Vakantiekampen voor 102 kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Daarnaast stonden 42 vrijwilligers klaar voor 46 kinderen met een fysieke en/of mentale beperking, die ook uit een maatschappelijk kwetsbaar gezin komen. Hen bezorgden we een fijne vakantie tijdens de Aangepaste Vakantiekampen.
Wil je zelf helpen om anderen een heerlijke vakantieweek te bezorgen? Je hoeft hier geen medische kennis voor te hebben. Wij geven je ter voorbereiding een zorginitiatie van één dag. Meld je hier aan!
671 vrijwilligers die bruggen bouwen
In 2019 konden we rekenen op 671 Brugvrijwilligers. Zij begeleiden maatschappelijk kwetsbare kinderen, door hen bijvoorbeeld met hun schoolwerk te helpen.
Dit zijn bijvoorbeeld kinderen van wie een ouder of grootouder overleden is, of wiens ouders recent gescheiden zijn. Maar denk ook aan anderstalige nieuwkomers of kinderen van wie de ouders het Nederlands nog niet geheel machtig zijn. Onderwijs kan voor deze kinderen een belangrijke stap naar een betere toekomst zijn. Onze vrijwilligers bouwen letterlijk de brug tussen de school en hun thuis.
Zou jij ook graag kinderen helpen om zich opnieuw of meer thuis te laten voelen in hun schoolomgeving? Twijfel dan niet om er hier meer over te lezen en/of je aan te melden!
730 gezellige vrijwilligers voor Zorgbib!
Zorgbib heeft aandacht voor mensen die kortere of langere tijd in een zorgvoorziening verblijven. Als hun zorgcontext hen verhindert om naar de gewone bibliotheek te gaan, komen de vrijwilligers langs met een boek, cd of dvd én een glimlach om voor ontspanning en gezelschap te zorgen.
Een boek, een bezoek
Bovendien maken die vrijwilligers tijd voor een babbeltje of spelen ze een spelletje met de patiënten of bewoners. Zo proberen we eenzaamheid te bestrijden. Ondertussen staat de teller al op 446 uitleenpunten over heel Vlaanderen. Om die 446 uitleenpunten optimaal te kunnen laten draaien, konden we gelukkig rekenen op 730 vrijwilligers. Hoe het er aan toegaat tijdens zo’n bezoek? Lees hier het verhaal van Marilou, Wisa, Sia en Chris!